Diversen - En Verder

Amsterdam

Op de slotdag van de nationale leescampagne ‘Nederland Leest’ staat acteur Willem Nijholt na jaren afwezigheid weer op de planken. In Carré draagt hij op 20 november 14u Oeroeg voor, in een theaterbewerking van Yvonne Keuls. De afgelopen weken werden er bijna een miljoen gratis exemplaren van Hella S. Haasse’s klassieker uitgedeeld. Na de voordracht gaat Hella S. Haasse - als haar gezondheid het toelaat - in gesprek met publicist Margot Dijkgraaf. Kaarten www.theatercarre.nl

Meeden

Op de winterfair Brocante op het Tuingoed, dit weekend, presenteert Tuingoed Foltz ornamenten en tuinantiek in combinatie met ‘ornamentale’ wintergroene planten. Voor binnen zijn er kroonluchters, kandelaars, serviezen, tafels en glaswerk. Buiten staan onder meer oude tuinvazen, smeedijzeren poorten, tuintafels en -banken en wintergroene planten en heesters als taxus, buxus, rhododendron, helleborus en gaultheria. Hereweg 346 van 10-17u. Toegang gratis. Inl www.tuingoedfoltz.nl.

Groningen

In het Groninger Museum is er op de vrijdagavondlounge tussen 16-19u altijd live muziek. Deze avond is dat A Balladeer, met Marinus de Goederen: zang, piano, gitaar, Erik Meereboer: gitaar, Tijs Stehmann: drums. Volgende week vrijdag, 20 november, geeft Josman tussen 20-21u ook een lezing over Kiepvormen in de architectuur. Res 050-3666 555 of via boekingen@groningermuseum.nl.

Rotterdam

De biënnaletentoonstelling Parallel Cases//IABR@RDM op Rotterdam-Heijplaat is dit weekend (gratis) te bezoeken. De expositie maakt deel uit van de Internationale Architectuur Biënnale en studenten en onderzoekers van universiteiten laten zien op welke verschillende manieren mensen in een grote stad kunnen samenleven. Dat wordt getoond met tekeningen, modellen, films en ander beeldmateriaal. Za van 13-18u en zo van 13- 17u. Vanaf de Willemskade (elk uur om kwart voor) en de Jobshaven (elk uur, om half) vertrekt de Aqualiner naar Heijplaat.Inl www.iabr.nl

Den Helder

Het is nog steeds trektijd voor de vogels en Den Helder ligt op een belangrijke route. Op sommige dagen komen er veel snippen voorbij; houtsnippen, watersnippen en soms het zeldzame bokje. Op zaterdag 14 november van 14-16u30 is er een excursie door Mariëndal. De gids heeft een telescoop bij zich, maar wandelaars kunnen ook hun eigen verrekijker meenemen. Res: InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland: 088-0064455. Ter plaatse aansluiten kan ook. Kosten: € 5,50, beschermers Landschap € 3,50, kinderen tot 12 jaar € 2,50. Start: Jan Verfailleweg 622 (restaurant Duinoord). Inl www.landschapnoordholland.nl.

Delft

Wie was Nostradamus? Waarom is hij zo bekend en worden zijn voorspellingen na ruim 400 jaar nog steeds gelezen? In de lezing De Profetieën van Nostradamus , dinsdag 17 november (20u15) vertelt Theo van Berkel over de betekenis van Nostradamus voor onze tijd. Het Meisjeshuis, Oude Delft 112. Toegang gratis. Inl www.nostradamusresearch.org.

Utrecht

Quand je rêve, heet het concert door chansonnier Fernand Huard vanavond (20u15 ) in literair theater Salon Saffier. De in Frankrijk geboren Fernand Huard brengt een programma met nostalgische chansons uit het grote klassieke Franse chansonrepertoire, eigen chansons en werk van Franse auteurs. En acteur Boris van den Wijngaard brengt zondag (15u) bekende en minder bekende gedichten en verhalen van Martinus Nijhoff. Herenstraat 29. Res www.salonsaffier.nl en 030 - 6701020.