Derksen na twee ronden aan kop in China

Golfer Robert-Jan Derksen gaat na twee ronden aan de leiding bij de UBS Hong Kong Open. Aanvankelijk leek Derksen de eerste plaats voor zichzelf te houden, maar twee bogeys op de ingewikkelde slotholes voorkwamen dat. Hij had vandaag 68 slagen (twee onder par) nodig. Gisteren leverde hij nog een scorekaart van 63 slagen in.

De Nederlandse golfer, die begon op de tiende hole, kende een matige start op de smalle baan van de voormalige Britse kroonkolonie, maar Derksen herstelde zich met zes birdies tijdens het laatste reguliere toernooi van de Europese tour.

Derksen, die nu op negen onder par staat, deelt de koppositie met drie collega’s: de Fransman Gregory Bourdy, de Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel en de Chinees Liang Wen-Chong. Van dat drietal presteerde de Chinees met -65 het best. Schwartzel had een slag meer nodig, terwijl de Fransman op -67 eindigde. Bourdy verprutste zijn kansen om alleen aan de koppositie te verwerven met een bohey op de achttiende hole.

De Nederlander behoudt een goed uitzicht op zijn derde overwinning op de Europese Tour. Bovendien ligt hij goed op schema voor de finale van die Tour later dit jaar in Dubai. Derksen moet in de Chinese stad bij de eerste twee eindigen om zich van een startbewijs in Dubai te verzekeren. Als hij als eerste of als tweede eindigt, verzamelt hij genoeg prijzengeld om zich te plaatsen voor de seizoensafsluiter die in de Verenigde Arabische Emiraten wordt afgewerkt. Het WK wordt eind november in Dubai gehouden.

Derksen reageerde ingetogen op zijn prestaties van vandaag tegenover het ANP. „Ik speelde niet zo goed als gisteren, maar ben wel tevreden. Je kunt niet elke dag 63 halen.”

Twee landgenoten van de beste golfer van Nederland imponeerden overigens niet in Hong Kong. Zowel Maarten Lafeber als Guido van der Valk miste de cut, waardoor zij tijdens het toernooi in Hong Kong niet meer in actie kunnen komen.