DDR en Frank Zappa

Tussen alle bespiegelingen over de val van de Muur door wil ik wijzen op een cultuurhistorisch element. In juli dit jaar werd in Bad Doberan (de voormalige DDR) op feestelijke wijze de twintigste Zappanale gehouden. Een meerdaags festival ter meerdere eer en glorie van de Amerikaanse musicus Frank Zappa, met deelname van diverse Zappa-coverbands en bands die Zappa-gerelateerd werk uitvoeren. Elk jaar blijken muzikanten – evenals een grote schare fans – uit alle windstreken naar het festival te komen. Een van de hoogtepunten van de editie 2009 was een band uit Indonesië, compleet met gamelanspeler.

Het festival heeft ook een belangrijke historische waarde. De eerste Zappanale dateert uit 1990 – juist, het jaar na de val van De Muur. De muziek van Frank Zappa was een van de in voormalig Oost-Duitsland verboden muziek- en kunstuitingen. Men smokkelde Zappa’s platen en beluisterde ze illegaal. En dat terwijl Frank Zappa toch bekend stond als een notoire criticaster van de westerse way of life. Elke keer dat ik de Zappanale bijwoon zijn er altijd een paar momenten dat ik mij realiseer, dat dat voor een flink aantal fans vóór 1990 niet mogelijk was.

Peter Spree

De Bilt

    • Peter Spree de Bilt