D66 vraagt kabinet meer maatregelen tegen kunstroven

D66 heeft het kabinet opgeroepen de bestrijding van kunstroof serieus te nemen. De partij heeft de afgelopen jaren al herhaaldelijk Kamervragen gesteld aan diverse ministers over de maatregelen die ertegen worden genomen, en is niet tevreden met de resultaten.

Fractievoorzitter Alexander Pechtold: „Binnen het Korps Landelijke Politiediensten zijn voor bestrijding van kunstcriminaliteit nu slechts 3 fte’s vrijgemaakt. Om dit probleem serieus aan te pakken zijn grotere inspanningen noodzakelijk.”

D66 wil dat er een landelijk systeem komt voor de opsporing van gestolen kunst en antiek. De partij stelde vorige week opnieuw Kamervragen naar aanleiding van een kunstroof uit een kerk in het Limburgse Swolgen in juni 2007. Volgens de pastoor van de kerk verricht de politie nauwelijks inspanningen om de daders te achterhalen. Het Huis voor de Kunsten, de provincie, het bisdom en de protestantse gemeente proberen nu zelf een risicoanalyse te maken om kunstroof te voorkomen en willen zonodig zelf veiligheidsmaatregelen nemen.

D66 juicht dit initiatief toe, maar vindt het „geen bevredigende oplossing”. Kunstobjecten in kerken zijn vaker het doelwit van kunstrovers, vertelt Kamerlid Boris van der Ham. „Dergelijke gebouwen hebben vaak te weinig geld voor een geavanceerd alarmsysteem. Daarbij hebben ze vaak de status van een monument en zijn slechts beperkte bouwkundige ingrepen mogelijk.”

Sinds een paar maanden bestaat er een officiële politiedatabase voor gestolen kunst. D66 wil van de verantwoordelijke ministers weten hoe die functioneert. De Kamervragen moeten nog beantwoord worden.