Chinese marine met VS en EU tegen piraterij

China gaat een leidende rol spelen in de internationale strijd tegen de piraterij bij Somalië. Peking wordt medeverantwoordelijk voor de coördinatie van de tientallen marineschepen uit meer dan vijftien landen die patrouilleren tegen de piraten.

Dat is vandaag verklaard door marineofficieren uit diverse landen die afgelopen week op Chinees initiatief vergaderden in Peking. De bedoeling is dat China komend voorjaar de coördinatie op zich neemt van alle marineoperaties in de speciaal beveiligde corridor in de druk bevaren Golf van Aden. Deze coördinerende rol berust tot nu toe bij de plaatselijke marinemissie van de Europese Unie en bij een door de Verenigde Staten aangevoerd vlootverband.

China neemt met de nieuwe stap afscheid van zijn zelfstandige optreden in de Golf van Aden tot nu toe. Daarnaast onderstreept China de ambitie om zijn groeiende maritieme macht te etaleren tot ver buiten de eigen territoriale wateren. De huidige anti-piraterijmissie, waar China sinds januari met vier marineschepen aan heeft meegedaan, is de eerste gevechtmissie buiten de eigen wateren sinds 1421. „China’s marine heeft dit soort internationale ervaring nodig”, verklaarde Liang Wei, viceadmiraal van de Zuidelijke Vloot, vandaag tijdens een persconferentie.

Volgens Liang Wei draagt China door de internationale samenwerking bij aan „grotere regionale vrede en stabiliteit” in de Hoorn van Afrika. Volgens een andere hooggeplaatste marineofficier moet China „zijn internationale verplichtingen waarmaken en internationaal als een verantwoordelijk land handelen”.

Ongeveer dertig marineschepen uit achttien landen, waaronder Nederland, patrouilleren momenteel in de Golf van Aden en de Indische Oceaan tegen Somalische piraten. De zeerovers hebben nu zeker dertien schepen met meer dan 230 opvarenden in hun macht. Onder de gegijzelden zijn vijfentwintig Chinese zeelieden. (Reuters)