China regisseert Obama

President Obama die zondagavond is aangekomen in Shanghai is een liefhebber van de townhall-meeting, een typisch Amerikaanse verschijnsel in de (permanente) verkiezingscampagnes.

Graag zou hij, aldus het Witte Huis, de ingesleten routine van presidentiele bezoeken aan China doorbreken met een openbare, rechtstreekse ontmoeting met het Chinese publiek om te praten over zijn  eigen land waar de opkomst van China met toenemende zorg wordt gevolgd en over China zelf. Lees daarvoor ook ,,Chinese droom is Amerikaanse nachtmerrie” in de krant zaterdag.

CHINA/USA

Voor de komst van Obama worden in China shirts bedrukt met zijn afbeelding in de stijl van Mao Zedong. (Foto Reuters) Voor de komst van Obama worden in China shirts bedrukt met zijn afbeelding in de stijl van Mao Zedong. (Foto Reuters)

Het verzoek was onderwerp  van gecompliceerde onderhandelingen die vlak voor Obama’s aankomst in Shanghai nog niet waren afgerond. Vast staat dat er een bijeenkomst zal plaatsvinden met Chinese jongeren in het Shanghaise Museum voor Wetenschap en Technologie om 13.00 pm lokale tijd (6.00 am Nederlandse tijd), maar de ontmoeting  zal  niet rechtstreeks worden uitgezonden op de Chinese nationele tv, zoals het Witte Huis wilde  maar wel op http://www.whitehouse.gov/ en op Shanghai TV.

Struikelblok voor de Chinese organisatoren was vooral de rechtstreekse uitzending zijn, immers dan is er geen mogelijkheid om ongewenste, spontane vragen te censureren. Er gebeurt nooit iets spontaans op de Chinese tv, ook niet als Obama dat wil.  Een mogelijkheid was ook dat Obama het Chinese web p zou gaan om vragen van Chinese netizens –er zijn er nu 300 miljoen- te beantwoorden.  Veel verder dan het bereik van Twitter komt hij niet, Twitter is, zoals bekend in China verboden net als You Tube. Op de Chinese websites hebben de media fora geopend waarop suggesties gedaan kunnen worden voor vragen aan de Amerikaanse president. Uiteraard gaat een aantal van die vragen over basketball, de populairste sport in China onder jongeren. Of de president kan bevorderen dat de Houston Rockets, waar Yao Ming toe behoort niet, ’s een keer NBA-kampioen kan worden.

FILES-CHINA-BASKET-NBA-HEALTH-TOBACCO-YAO

Yao Ming. (Foto AFP)Yao Ming. (Foto AFP)

Nationalisten op het web willen weten wanneer de VS de wapenleveranties aan Taiwan(Republiek China) staakt (,,Is de VS een vriend of vijand van China’’) en wanneer Amerikaanse president nou eens stopt met het ontvangen van de dalai lama, ,,de wolf in schaapskleren’’.

Maar er worden ook vragen ingestuurd over de behandeling van mensen die hun land of huis zijn kwijtgeraakt, over corrupte partijfunctionarissen en over het gebrek aan persvrijheid en de censuur op het internet.

Of die vragen afkomstig zijn uit continentaal China of uit Taiwan, San Francisco of Toronto(om maar een paar plaatsen met grote Chinatowns te noemen) is niet duidelijk.

Het zou hoe dan ook interessant zijn  geweest als dergelijke vragen ook tijdens een openbare townhall-meeting gesteld  hadden kunnen worden, met een enorm tv-publiek als getuige, maar nu dat niet gebeurt moeten Chinese internetters de digitale muur zien te omzeilen.

    • Oscar Garschagen