boekberichten

Zes genomineerden voor BNG Nieuwe Literatuur Prijs

Door een onzer redacteuren

Voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs zijn zes ‘jonge schrijvers’ genomineerd. Dit zijn Mark Boog (1970) met Ik begrijp de moordenaar; Jan van Mersbergen (1971), met Zo begint het; Henk van Straten (1980) met Smet; Carolina Trujillo (1970) met De terugkeer van Lupe García; Annelies Verbeke (1974) met Vissen Redden en Robbert Welagen (1981) met Verre vrienden. De jury van de BNG Nieuwe Literatuurprijs koos de zes schrijvers uit het aanbod van 28 inzendingen, maar maakte een kanttekening over de kwaliteit van de inzendingen. ‘Niet alle aanwas was voldoende gerijpt, wat bij de jury de vraag oproept of uitgevers niet nauwkeuriger kunnen of moeten selecteren én begeleiden’, aldus het juryrapport. De jury heeft auteurs gekozen met een geheel eigen stijl. ‘Opmerkelijk aan de inzendingen is dat in veel van de boeken mentale ongezondheid een rol speelt. De vertellers zijn menigmaal onbetrouwbaar, de personages doorgaans ontheemde jonge mensen. De jury constateert dat de vele zoektochten naar een eigen plek in de maatschappij gepaard gaan met veel, bij vlagen nogal wrange humor, maar minstens zo vaak met een diepe ernst.’

Nooteboom en Abdolah bij de paus

Op 21 november zal een gezelschap Europese kunstenaars op het Vaticaan worden ontvangen door paus Benedictus XVI. De reünie moet de kloof tussen hedendaagse kunst en kerk verkleinen. Uit Nederland zullen de schrijvers Kader Abdolah en Cees Nooteboom aanwezig zijn. Onder de ruim 200 andere genodigden bevinden zich zanger Andrea Bocelli, filmcomponist Ennio Morricone, komiek Terence Hill, componist Arvo Pärt en de Nederlandse beeldhouwer Caspar Berger, zo meldt de website Katholiek Nederland. Tijdens het bezoek krijgen de genodigden een rondleiding door het Vaticaan en houdt de paus in de Sixtijnse Kapel een toespraak over onder meer de betekenis van schoonheid. (DL)

Schorsing na uitdelen tekst van Palahniuk

Een leraar in New York is geschorst omdat bij in zijn klas ‘Guts’, een seksueel getint verhaal van de Amerikaanse schrijver Chuck Palahniuk had uitgedeeld als leestest, zo meldt onder meer The New York Post. Palahniuks verhaal, in 2004 verschenen in Playboy, beschrijft masturbatietechnieken die het hoofdpersonage met veel enthousiasme uitprobeert. De geslachtorganen van het hoofdpersonage komen uiteindelijk in een zeer penibele situatie terecht nadat hij zich bovenop de waterpomp van een zwembad heeft geposteerd. Nadat verschillende ouders verontwaardigd reageerden op het leesmateriaal heeft de schooldirectie nu besloten de leraar te schorsen tot een comité beoordeelt of de leestip strookte met het interne reglement. (HC)

M.m.v. Hans Cottyn, Dirk Leyman

Zie ook nrcboeken.nl en www.papierenman.nl