Blijf thuis, adviseren sommige crèches nu

Huisgenoten van baby’s worden op advies ingeënt tegen de Mexicaanse griep.

Moeten crècheleidsters niet ook een vaccin krijgen?

Het speelgoed dat de baby’s in hun mond stoppen wordt nu extra vaak gewassen, tot wel drie keer per dag. En zodra een kind begint te snotteren, belt de medewerkster van kinderdagverblijf Duimelijntje in Tilburg meteen de ouders op om het kind te komen ophalen. Normaal belt ze pas wanneer de baby 39 graden koorts heeft.

Kinderleidsters en ouders maken zich zorgen nu blijkt dat medewerkers van crèches, net als die van consultatiebureaus, niet worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Deze week maakte minister Klink (Volksgezondheid, CDA) bekend dat kinderen van zes maanden tot en met vier jaar gevaccineerd worden tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Kinderen jonger dan zes maanden worden niet ingeënt: voor hen zijn de vaccins niet afdoende getest. Wel kunnen huisgenoten – ouders, zusjes en broertjes – een vaccin krijgen.

Maar ook het personeel van crèches en consultatiebureaus gaan intensief om met het kind. Sommige consultatiebureaus en kinderdagverblijven adviseren de ouders om hun kinderen thuis te houden, sommige ouders beslissen zelf daartoe.

Een woordvoerder van Klink legt desgevraagd nogmaals uit dat de minister geen reden ziet om af te wijken van de richtlijnen: huisgenoten van baby’s van nul tot zes maanden kunnen een prik krijgen, andere mensen niet omdat het risico op besmetting bij hen kleiner is.

„Het lijkt nu alsof de minister deze groep vergeten is”, zegt Keije van Hoorick. Ze is marketingmanager van CompaNanny met crèches in Den Haag, Amsterdam en op Schiphol. Ze krijgt veel vragen van ouders. „Er is ook geen eenduidig beleid. Ik heb met veel instanties gebeld, zoals de GGD, grieppandemie.nl, Postbus 51 en de Gezondheidsraad, en ze zeggen allemaal wat anders.”

Het is een serieuze zaak, want meer dan de helft van de baby’s gaat tegenwoordig naar een crèche, zegt voorzitter Gjalt Jellesma van Boink, belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Jellesma: „Het is een vreemde inconsequentie dat dit personeel geen prik krijgt.” Hij vreest dat kinderen tot zes maanden straks massaal worden thuisgehouden door bezorgde ouders.

Vragen heeft ook de branchevereniging van ondernemers in de kinderopvang BKN. „Bij het ministerie van OCW, daar valt onze organisatie onder, werd gesteld dat medewerkers zich wél kunnen laten inenten”, vertelt Alexander Nijstad van BKN. „We weten voorlopig dus nog niet wat we moeten adviseren aan ouders en eigenaars van kinderopvangcentra.”

    • Jessica van Geel