Belgisch premier wil EU-topbaan

De Belgische premier Van Rompuy is bereid EU-president te worden. Dat heeft hij gisteren in de Belgische Kamer gezegd. Van Rompuy geldt als een van de belangrijkste kandidaten voor de topfunctie, waar Europese regeringsleiders komende donderdag over moeten beslissen. Net als premier Balkenende, die ook wordt genoemd, ontkent hij tot nu toe kandidaat te zijn. Maar anders dan Balkenende heeft Van Rompuy gisteren wel openlijk gezegd dat hij de baan zal accepteren, als hij daarvoor gevraagd wordt.

„Als er consensus is over een kandidaat dan kan deze man of vrouw niet weigeren deze belangrijke Europese functie te aanvaarden”, zei Van Rompuy. Tussen de regels door gaf hij daarmee aan dat hij alleen beschikbaar is als zeker is dat hij genoeg steun krijgt. Van Rompuy reageerde daarmee op uitspraken die de Zweedse premier en huidige EU-voorzitter Fredrik Reinfeldt eerder deed.

Reinfeldt zei dat het moeilijk is om een consensus te vinden en zei dat er volgende week tijdens een ingelaste top van regeringsleiders mogelijk zal moeten worden gestemd om een EU-president te benoemen. De Zweedse premier zei ook dat hij nog niemand heeft benaderd met de vraag of hij formeel kandidaat wil zijn.

Gisteren meldde zich wel weer spontaan een nieuwe kandidaat. Toomas Hendrik Ilves (55), de president van Estland, is door zijn regering naar voren geschoven.