ANTICHRIST

Pamflet

Naar mijn mening is de film een feministisch pamflet. Zij zegt herhaaldelijk tegen de man dat hij denkt dat hij alles beter weet. Hij had geen aandacht voor haar, maar nu hij haar psychoses behandelt na de dodelijke val van hun kind wordt ze voor hem ineens interessant. Wellicht dat ze haar (onbewuste?) ressentiment over de man gebruikte in het pijnigen van de voetjes van haar zoontje?

Nelleke J. Zeeman, Den Haag

Gezinscrisis

Hekserij, krachten van de vrouw en de natuur, het wordt er zowel in de film als de recensies met de haren bij gesleept. Antichrist persifleert domweg de escalatie van een gezinscrisis, zoals we in de hedendaagse geïndividualiseerde maatschappij vaker tegenkomen. Betrof het hier niet Von Trier maar een doorsnee regisseur, dan had deze film kwalificaties als ‘ongeloofwaardig’, ‘voorspelbaar’, en ‘buitenproportioneel’ mee gekregen.

Karel van der Weide, Amsterdam

Barman

Ik heb Antichrist gezien, gisteravond in the Movies. Ik ben er alleen naar toe gegaan. En ook weer alleen vandaan gekomen. De barman schonk me na afloop een extra grote berenburger in, toen ik hem vertelde dat ik uit zaal 4 kwam.

Jan Sijbrandij, Amsterdam

Onzinnig

In ieder geval voor mij een totaal onzinnige film. Er is geen psycholoog of psychiater die zijn eigen vrouw in therapie neemt, tenzij aan hemzelf een steek los is. We worden geconfronteerd met twee ernstig gestoorde mensen. Wat moet je daarmee als leek? In deze film was niets om geëmotioneerd over te raken, niets om van te gruwen, niets om seksueel opgewonden van te raken, niets om mee te voelen. Omdat de film een aaneenrijging van bedenksels is: sentimentele, sadistische en onzindelijke.

Leontien van Beurden

Broodje

Na Apocalypse Now had ik minstens twee uur nodig om te herstellen. Maar na deze film heb ik meteen mijn vrouw gebeld, gezegd dat ik geen geestelijke bijstand nodig had en ben een broodje gaan eten.

M. van den Wildenberg, Amsterdam