Album Rammstein is voor boven de 18 jaar

Het nieuwe album van de Duitse metalband Rammstein mag van het Duitse ministerie voor Familie sinds woensdag niet meer verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar in Duitsland.

Steen des aanstoots voor de keuringsdienst van het ministerie zijn het liedje Ich Tu Dir Weh (Ik doe je pijn) en het hoesje van Liebe ist für alle da (Liefde is voor iedereen). De band zou aanzetten tot „onbeschermd geslachtsverkeer” en „gevaarlijke sadomasochistische handelingen stimuleren”.

Op de hoes ligt een naakte vrouw op tafel, waarnaast een bandlid met slagersmes staat. Het liedje bevat regels als: „Prikkeldraad in je urinekanaal” en „Naald, combinatietang, botte zaag. Doe een wens, ik zeg geen nee.” Het refrein luidt: „Ik doe je pijn. Kan me niet schelen! Het is goed voor je. Hoor hoe je gilt!”

Voor Rammstein is het dagelijkse kost. De band bestaat bij provocaties. Zo is de naam Rammstein ontleend aan de plek van een groot vliegtuigongeluk. De songteksten verwijzen geregeld naar het Duitse nazi-verleden; de videoclip van de song Stripped bevat fragmenten van de film Olympia van Leni Riefenstahl.

Het is aan de luisteraar hoeveel ironie hij hoort, bijvoorbeeld in het in marstempo gespeelde liedje Links 2 3 4. Ook maakte de band een nummer over de Duitse kannibaal Armin Meiwes, Mein Teil, met regels als: „Hij houdt zoveel van me dat hij me wel kan opeten. De zachte en harde stukjes staan op het menu.”

Rammstein verklaart „verbijsterd” te zijn door de beslissing, die „getuigt van een kleinburgerlijke opvatting van kunst”.

Op nrc.tv bespreekt Eric Corton de cd van Rammstein.