Acht films over jonge misdadigers

1 Dead End Debuut van groepje opgeschoten jongeren dat in enkele films optrad als de Dead End Kids. Hier maken ze de achterbuurten van New York onveilig. (William Wyler, 1937)

2 Blackboard Jungle Een van de eerste films over jeugdcultuur was destijds controversieel, vooral vanwege het beeld van losbandige leerlingen die zich bezighouden met kleine criminaliteit. (Richard Brooks, 1955)

3 A Clockwork Orange De charmante jeugddelinquent Alex zet futuristisch Londen op stelten met zijn ‘ultra violence’, waarbij onschuldigen met sadistisch genoegen verkracht en vermoord worden, met Beethoven en het liedje ‘Singin’ in the Rain’ op de geluidsband. (Stanley Kubrick, 1971)

4 The Warriors Net als de musical West Side Story (1961) gaat The Warriors over rivaliserende jeugdbendes in New York. In 1979 kwam ook het vrij identieke The Wanderers uit. (Walter Hill, 1979)

5 Pixote Gelauwerde Braziliaanse film volgt het trieste leven van de 10-jarige Pixote, die probeert te overleven in de straten van Buenos Aires en verzandt in criminaliteit. Voorloper van Cidade de Deus. (Hector Babenco, 1981)

6 The Ousiders en Rumble Fish Coppola maakte deze twee S.E. Hinton-verfilmingen in 1983 met een indertijd vrij onbekende cast, onder wie Patrick Swayze, Matt Dillon, Nicolas Cage, Emilio Estevez en Tom Cruise. De jonge acteurs maken onderdeel uit van jeugdbendes die de buurt onveilig maken. (Francis Ford Coppola, 1983)

7 La petite voleuse Ook meisjes kunnen natuurlijk kiezen voor een leven in de marge van de samenleving, zoals de tiener Janine (Charlotte Gainsbourg – nu te zien in Antichrist). Naar een scenario van Truffaut. (Claude Miller, 1988)

8 Sleepers Twee jeugdvrienden nemen wraak op een gevangenisbewaker die hen misbruikt zou hebben. Met: Robert De Niro, Brad Pitt en Dustin Hoffman. (Barry Levinson, 1996)

De rubriek ‘De Lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: het coverartikel op pagina 4-5 over de jongste delinquent van Guantánamo.