Aanslag treft geheime dienst Pakistan

Bij een zelfmoordaanslag op een kantoor van Pakistaanse inlichtingendienst in Peshawar, in het noordwesten van het land, zijn vanmorgen zeker tien mensen om het leven gekomen. Het gebouw van de Inter Services Intelligence (ISI), de belangrijkste inlichtingendienst van het land, raakte zwaar beschadigd. De bomaanslag volgt op een reeks van aanslagen in Pakistan die een maand geleden begon nadat het leger een grondoffensief ontplooide tegen bolwerken van de Talibaan in de tribale regio Zuid-Waziristan. Bij het offensief sneuvelden gisteren 17 Pakistaanse militairen. Peshawar was twee weken geleden doelwit van een aanslag op een drukke markt. Daarbij vielen meer dan honderd doden.

In de Afghaanse hoofdstad Kabul is vanmorgen een autobom ontploft bij een konvooi van de NAVO-alliantie. Volgens een woordvoerder van de Afghaanse politie reed een auto in op een konvooi met burgerauto’s, vlakbij kamp Phoenix, een grote basis van het Amerikaanse leger bij de luchthaven van Kabul. Daarbij vielen drie gewonden. Kamp Phoenix wordt gebruikt door het Amerikaanse leger, maar ook door NAVO-bondgenoten.

Het geweld in Afghanistan is de afgelopen tijd toegenomen. De militanten namen daarbij doelwitten in de hoofdstad Kabul onder vuur. Bij een bestorming van een pension in Kabul werden eind oktober vijf medewerkers van de Verenigde Naties gedood. De Talibaan eisten de aanslag op.

Kort na de ontploffing vanmorgen bij het kantoor van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI had een zelfmoordaanslag plaats bij het politiebureau van de stad Bannu, eveneens in het noordwesten van het land. Daarbij kwamen drie mensen om. De laatste keer dat in Pakistan een kantoor van de inlichtingendienst ISI door een aanslag werd getroffen was in mei, toen 24 doden vielen bij een zelfmoordaanslag in Lahore in het oosten van het land. (BBC, Reuters, AP)