5 redenen om tv te kijken

"Ancient Death Ray" episode of Mythbusters. Clay McLachlan/Getty Images

1 wetenschap-light

Mythbusters

Discovery, 19.00-20.00u.

De Mythbusters onderzoeken een mythe waarover op internet druk wordt gediscussieerd: als een vrachtwagen vogels vervoert en de vogels vliegen op, wordt de vrachtwagen dan lichter?

2 Misdaadserie

Lie to me

RTL5, 21.25-22.20u.

Dr. Cal Lightman is een soort levende leugendetector: door analyse van iemands gezicht, lichaam en stem komt hij erachter of diegene de waarheid spreekt. In deze aflevering wordt een belangrijke legerofficier beschuldigd van verkrachting van een ondergeschikte. Voordat de man weer aan het werk mag in Afghanistan, moet Lightman erachter komen of zijn slachtoffer wel de waarheid spreekt.

3 gastvrijheid

Nu we er toch zijn

Ned.3, 22.00-22.30u.

Nu Eddy Zoëy naar RTL vertrokken is voor een flauwe datingshow, heeft Filemon Wesselink de presentatie van Nu we er toch zijn overgenomen. Hij gaat op zoek naar de gastvrijheid van bewoners van Nederlandse gemeenten. In ruil voor een slaapplaats of een maaltijd biedt Filemon zelf ook zijn diensten aan.

4 korte film

One Night Stand: Anvers

Ned.2, 22.55-23.40u.

Martin verliest zijn baan door de kredietcrisis en trekt noodgedwongen met zijn gezin bij zijn schoonouders in. Dwalend door Antwerpen komt hij steeds verder van zijn oude leven af te staan. (Martijn Maria Smits, 2009)

5 retrocomedy

Good Bye Lenin!

Ned.2, 23.40-01.10u.

Arthouse hit vertelt het verhaal van een jonge Ossi. Zijn communistische moeder heeft een hartaanval gehad. Als ze dus een paar maanden na Die Wende uit haar coma ontwaakt en zich rustig moet houden, laat hij haar in de waan dat haar droomwereld niet ten onder is gegaan. De film gaf het woord ‘Ostalgie’ een concrete inhoud die de harde DDR-realiteit niet schuwt, maar waar ook om geglimlacht kan worden. Met een belangrijke bijrol voor augurken van het merk Spreewald. (Wolfgang Becker, 2003).