Weer even basketballer

Voormalig topbasketballer Dennis Rodman speelt vanavond in Almere.

De excentrieke Amerikaan is vooral bekend vanwege zijn leven naast het basketbal.

Former NBA star Dennis Rodman speaks during a press conference in Antwerp, on November 10, 2009, ahead of a game between Belgian Legends and NBA Legends due to be played on November 13. AFP PHOTO BELGA PHOTO DIRK WAEM AFP

Een klassieke trouwzaal voor de man die binnen acht dagen scheidde van voormalig Baywatch-actrice Carmen Electra, nadat hij in dronken toestand met haar in het huwelijk was getreden. De locatie van de persconferentie met Dennis Roman (48), dinsdag in het stadhuis van Antwerpen, paste in het geheel niet bij het imago van de oud-topbasketballer. De zwarte limousine die buiten op de Grote Markt op hem stond te wachten, maakte dat enigszins goed.

Het zaaltje met muurschilderingen, deftige oude stoelen en kroonluchters zat propvol Nederlandse en Belgische journalisten. Op het flitsen van de fotocamera’s na was het muisstil toen de voormalige bad boy van de Amerikaanse profcompetitie (NBA) binnenliep. Rodmans outfit was voor zijn doen weinig spectaculair, met een kasjmier sjaal, blinkende zonnebril, colbert met glitters, lichtblauwe trainingsbroek, een cap scheef op zijn hoofd en twee piercings door zijn neus en één door zijn onderlip.

Vanavond speelt Rodman in het Topsportcentrum in Almere met een team van voormalige sterren uit de NBA aangevuld met enkelen van Amerika’s beste straatbasketballers. Bij de NBA’ers spelen onder anderen Tim Hardaway (43), bekend van zijn cross-over dribbel, en Tyrone ‘Muggsy’ Bogues (44), met zijn 1,59 meter een van de kleinste spelers ooit in de NBA. De ploeg komt in de demonstratiewedstrijd uit tegen de Dutch Legends, dat onder leiding staat van oud-international Kees Akerboom.

Of de in 2000 met basketbal gestopte Rodman, die vijf keer de NBA-titel won, vanavond voor spektakel zal zorgen op de vloer valt te bezien. Hij traint al jaren niet meer en de vraag is hoe zijn conditie is. „Ik hoop dat ik de mensen niet teleurstel”, zei hij dinsdag. De organisator heeft in het contract vastgelegd dat hij minimaal vijftien minuten speelt.

De excentrieke Amerikaan is een van de grote namen in de geschiedenis van het Amerikaanse basketbal. De power forward was de koning van de rebound in de jaren tachtig en negentig. Hij werd liefst zeven keer verkozen tot beste rebounder. Samen met Michael Jordan en Scottie Pippen behoorde hij in de topjaren tot de sleutelspelers van de Chicago Bulls. De succesvolle basketbalcoach Phil Jackson zei vorig jaar augustus nog dat niet Michael Jordan, Kobe Bryant of Shaquille O’Neal de beste sporter is die hij in zijn carrière heeft gecoacht. Nee, dat was Dennis Rodman.

Toch is het vooral zijn bewogen leven naast het basketbal waarmee Rodman bij het grote publiek bekend werd. Never a dull moment met ‘Rodzilla’: hij werd meerdere keren gearresteerd wegens openbaar dronkenschap en rijden onder invloed, hij spoot een brandblusser leeg in een vol restaurant, had een nachtclub, verkleedde zich meerdere keren als vrouw, vocht met tegenstanders en scheidsrechters, schopte een cameraman in zijn kruis, kwam te laat of niet op trainingen, probeerde het als professioneel worstelaar, zit tot aan zijn oren onder de tatoeages, had een relatie met popster Madonna en is vader van vier kinderen bij drie vrouwen. „Ik heb veel geld verloren aan vrouwen. Eigenlijk zou ik homo moeten worden”, lachte hij in Antwerpen.

De laatste vijftien jaar verscheen Rodman geregeld op het witte doek. Zo speelde hij in Double Team, Simon Sez en Cutaway. Rodman werd meestal afgebrand door filmrecensenten. Dit jaar speelt hij in een realityserie, Celebrity Apprentice, loopt hij modeshows, doet hij fotoshoots en is hij in te huren als gastheer voor feesten.

Rodman verblijft tot zaterdag in het Hilton hotel van Antwerpen. Behalve in Almere speelt Rodman ook in Antwerpen (morgen) en in het Duitse Trier (zondag). De onderhandelingen met het management hebben twee jaar geduurd, vertelt de Belgische organisator Geert Baeyens. Een van de voorwaarden van Rodman was dat hij tijdens zijn verblijf een limousine met chauffeur tot zijn beschikking zou hebben. Dinsdag moest de organisatie de planning omgooien omdat Rodman het nachtleven in Antwerpen wilde verkennen. Baeyens had het er graag voor over.

    • Steven Verseput