Waarom is ontbijtbestek kleiner dan tafelbestek?

Zolang hij zich kan herinneren, gebruikt Peter Smit uit Hoogland nooit ontbijtbestek. „Omdat ik het gewoon niet lekker in mijn handen vind liggen”, schrijft hij. „Waarom is ontbijtbestek eigenlijk kleiner dan gewoon bestek?”

Het is typisch Nederlands om zowel bij het ontbijt als de lunch een simpele boterham te eten. Warm eten we alleen ’s avonds. En dat warme eten, zegt etiquettedeskundige Reinildis van Ditzhuyzen is groter dan een boterham. „Een broodje is prettiger te smeren met een klein mes. Maar voor het snijden van vlees en aardappelen heb je het grotere tafelbestek nodig.”

Van Ditzhuyzen: „Het verschil in het grote en kleine bestek ontstond in de loop van de negentiende eeuw, toen men niet langer alle gerechten tegelijk op tafel zette.” Begon de maaltijd met een klein gerecht, dan kreeg je eerst een kleiner bord met kleinere messen en vorken. En ontbijt en lunch worden gezien als kleine maaltijden.

Overigens vindt de etiquettegoeroe het helemaal niet nodig om een boterham te consumeren met mes en vork. „Een heleboel mensen denken dat het netjes is om je brood te snijden en met vork naar je mond te brengen, maar brood mag je ook gewoon afhappen.”

Rianne de Groot, productontwikkelaar bij bestekfabrikant Van Kempen & Begeer, ziet wel dat de jongere generatie steeds meer genoegen neemt met alleen tafelbestek. Uit praktische overwegingen, denkt Van Ditzhuyzen. „Ze hebben eenvoudigweg ruimte- geld- of tijdgebrek en komen er met het grote bestek heel goed uit.” 

Moniek Spaans uit Amsterdam wil weten waarom bijna alle taartvorkjes een inkepinkje hebben in de rechtertand. Rianne de Groot: „Als je het vorkje op zijn bolle kant op tafel legt, zit de inkeping meestal aan de linkerkant. Het meest linker tandje is ook altijd breder. Daarmee snijd je makkelijker een hapje van je taart af. De inkeping zorgt ervoor dat het linkertandje aan het einde wel weer even smal is als de andere tandjes.

    • Hanina Ajarai