Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Het Sinterklaasjournaal. Over de aanstaande intocht, het verblijf en de komende verjaardag van Nederlands meest geliefde bisschop. Verslaggevers dit jaar zijn Rifka Lodeizen, Carine Crutzen, Tineke Schouten, Hans Klok en Jack van Gelder.Ned.1 en 3, 17.40-17.56u.

EénVandaag. Paul Bosman was geen verdachte in een Duitse zedenzaak, maar toch moest hij zijn DNA afstaan aan de Nederlandse politie. Hij weigerde. Het kostte hem jaren om zijn naam te zuiveren. Premier Balkenende zou Japan beloofd hebben een schip van milieuorganisatie Sea Shepherd de Nederlandse vlag te ontnemen. En: de problemen bij het Panorama Mesdag. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Op zwijnenjacht met boer Janssen uit Groesbeek wiens maïsveld regelmatig bezoek krijgt van deze ongenode gasten. En de gang van zaken in een huisartsenpraktijk. Ned.2, 20.25-20.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Halina Reijn is tafeldame, Nico Dijkshoorn en Bart Chabot komen vertellen over Johnny van Doorn, die in de jaren 60 furore maakte als ‘Johnny the Selfkicker’. Eric Vaarzon Morel en Stochelo Rosenberg gaan een gitaarduel aan.Ned.3, 19.30-20.18u

Pauw & Witteman. Een van de gasten vanavond is de dochter van een vrouw die uit eerwraak is vermoord. Een van de Iraaks moordenaars krijgt hier misschien alsnog een verblijfsvergunning.Ned.1, 22.55-23.50u.

documentaire

Nepal - Die Dschungelapotheke der Chepang. In de valleien van de Mahabharat Lekh, een gebergte ten zuiden van de Himalaya, in het zuidwesten van Nepal, leven de Chepang. Het volk staat bekend om zijn uitgebreide kennis van de farmaceutische eigenschappen van knollen, vruchten en kruiden. Film volgt het dagelijkse leven in het dorp Tobang, waar sjamaan San Bahadur het team meeneemt op zijn speurtocht naar de gurzho, een onooglijk slingerplantje dat door de Chepang ‘godennectar’ wordt genoemd. Arte, 19.00-19.45u.

Andere tijden. Geschiedenismagazine over de twintigste eeuw. Lang voordat de Muur viel hadden veel Oost-Duitsers al geestelijk afscheid genomen van hun land en het communistische systeem. Stiekem natuurlijk, want wie zijn ongenoegen uitte kon op represailles rekenen, en wie probeerde te vluchten riskeerde zijn leven.Ned.2, 21.30-22.00u.

cultuur

Künstlerinnen/Frauen. Franse documentaire van Chloé Perlemuter ism het Centre Pompidou, waar tot 24 mei 2010 de tentoonstelling elles@centrepompidou te zien is. Daarin worden door vrouwen gemaakte werken uit de eigen collectie getoond. Hoeveel talent vrouwen ook hebben, ze worden in de kunstgeschiedenis overschaduwd door mannen. Hoe is die positie tegenwoordig? Welke bijdragen hebben vrouwen geleverd aan de moderne kunst? Bestaat vrouwelijke kunst? Alleen vrouwen komen hier aan het woord: o.a. Cindy Sherman, Marina Abramovic, Valie Export, Mona Hatoum. Arte, 22.20-23.15u.

Le goûter. De korte film is ook op televisie een ondergeschoven kindje, maar op TV5 worden ze bijna dagelijks vertoond. Vanavond een zestien minuten durende film van Bruno Vaussenat. Een negenjarige jongen is van school gestuurd vanwege vechten. Hij wordt door zijn vader naar opa gebracht. Die geeft hem wat te eten en onthult hem een oud familiegeheim. TV5, 22.40-23.00u.

amusement

Ihr Auftrag, Pater Castell. Elke donderdagavond is het serieel moord en doodslag op het ZDF. Het begint al om 18.00u met SOKO Stuttgart, dan gaat het om 19.25u noordwaarts naar Hamburg voor Notruf Hafenkante, waarna de plaats van handeling zich om 20.15u naar Rome verplaatst. Daar gaat Pater Castell met onberispelijk kapsel misdaden te lijf in en om de volgens sommigen schimmige wereld van het Vaticaan. ZDF, 20.15-21.00u.

Defying gravity. Canadees-Amerikaanse sciencefictionserie. Ruimteschip Antares is nu zo ver van de aarde verwijderd dat terugkeer niet langer mogelijk is.BBC 2, 22.00-22.45u.

radio

Voetlicht. Een avond waarop zangers zingen, schrijvers en dichters voorlezen, acteurs en regisseurs acteren en declameren. Met o.a. Eva Maria Staal, Micha Wertheim, Ko van den Bosch, en Ghosttrucker. Radio 6, 21.05-21.59u.