U weet toch wel wat de muur doet?

In nrc.next van 10 november stond een foto van Palestijnen die een betonnen plaat uit de muur bij Ramallah haalden. Uw redactie vermeldde daarbij dat Israël die muur in 2002 is gaan bouwen als barrière die Israël van de Palestijnse gebieden scheidt en dat deze bekritiseerd wordt door mensenrechtenorganisaties.

U weet toch onderhand wel dat die muur Israël helemaal niet van de Palestijnse gebieden scheidt, maar dat die muur grotendeels op Palestijnse grond staat en dat met de bouw van die muur ook weer enorm veel Palestijns land geconfisqueerd is? De Muur volgt niet de zogenaamde Groene Lijn (de internationaal erkende grens van Israël), maar snijdt diep oostwaarts de Westoever in, zodat Israël uiteindelijk een maximum aan Palestijns land zal annexeren. De Palestijnse bevolking zal permanent worden opgesloten in kleine enclaves, die van elkaar zijn gescheiden en waar tussen reizen feitelijk onmogelijk is. Hiermee wordt een vrije, levensvatbare, soevereine Palestijnse staat de facto onmogelijk gemaakt.

En u weet toch ook wel dat niet alleen mensenrechtenorganisaties tegen de bouw van deze muur zijn? Het Internationaal Gerechtshof heeft in 2004 al verklaard dat de bouw van de muur een schending van het internationaal recht is en geconcludeerd dat hij afgebroken moest worden en dat er schadevergoedingen moeten worden betaald aan benadeelde Palestijnen.

    • Heleen Witte Haarlem