TROS liet mogelijk nog serie sponsoren

De TROS heeft mogelijk nog een kinderserie laten sponsoren. Het Commissariaat voor de Media is een onderzoek begonnen naar de televisieserie Sprookjesboomfeest.

Het is de tweede kinderserie van de omroep die onder de loep genomen wordt door de toezichthouder. Deze week kreeg de TROS van het Commissariaat een boete van 270.000 euro voor het uitzenden van de kinderserie Bibaboerderij. Die serie bleek betaald door Schuitema, moederbedrijf van C1000. Sprookjesboomfeest is geproduceerd door entertainmentbedrijf de Efteling. De serie is sinds september op de buis.

Het Commissariaat heeft de contracten opgevraagd. De toezichthouder onderzoekt of de TROS zich schuldig maakt aan verboden sponsoring en het maken van winst voor de Efteling. Het bedrijf heeft een reeks Sprookjesboom-producten op de markt gebracht, gericht op kinderen.

„We houden de TROS extra goed in de gaten naar aanleiding van hun belofte aan minister Plasterk”, zegt Madeleine de Cock Buning, commissaris belast met programmatoezicht en handhaving. De TROS kreeg onlangs een nieuwe uitzendvergunning nadat de omroep beloofd had voortaan de Mediawet te respecteren.

Het Commissariaat heeft het bezwaar van de TROS tegen een boete van 35.000 euro voor Alle fans aan dek afgewezen. Dit programma werd uitgezonden in 2007 vanaf een cruiseschip tijdens een reis van Florida naar Mexico. De omroep maakte daarin ontoelaatbare reclame voor de organisator. Die betaalde ook de TROS-reis, inclusief de artiesten. De TROS kan tegen het besluit nog in beroep. De omroep kon niet reageren op het nieuwe onderzoek. De Efteling zegt een brief van het Commissariaat te hebben gekregen.

Eerdere artikelen over de TROS op nrc.nl/omroep

    • Joep Dohmen