'Storm was oorzaak storing'

Volgens de Braziliaanse regering is een zware storm verantwoordelijk geweest voor de omvangrijke stroomuitval, die grote delen van het land dinsdagnacht urenlang in het donker hulde. De storing, de ergste in tien jaar, zou zijn ontstaan nadat in de deelstaat São Paulo kortsluiting ontstond toen drie hoogspanningsleidingen werden getroffen door hevige wind, regen en onweer. Deze storing sloeg over naar de grote Itaipú-waterkrachtcentrale op de grens met Paraguay, die zich automatisch uitschakelde. Ook Paraguay zat daardoor een klein half uur zonder elektriciteit.

„Ons netwerk is sterk en robuust, maar er zijn momenten dat het systeem het niet houdt”, aldus minister van Energie Edison Lobão. Hij zei dat stroomstoringen als gevolg van extreem weer wereldwijd vaker voorkomen.

De Amerikaanse zender CBS melde onlangs op basis van anonieme Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen dat stroomstoringen in 2005 en 2007 in Brazilië mogelijk veroorzaakt werden door hackers. Lobão ontkende dat de storing van dinsdag resultaat was van een cyberaanval.

President Lula ging gisteren in op de kritiek dat zijn regering heeft verzuimd de Braziliaanse energie-infrastructuur goed te onderhouden en uit te breiden, terwijl de onstuimige economische groei van zijn land dit wel nodig maakt. Lula: „We faalden niet in het generen van energie, maar we hadden een probleem met de hoogspanningskabel.” (AP)