Sporters aan baan helpen is ook beetje frommelen

Topsporters krijgen steeds betere begeleiding bij het vinden van een passende baan. „Dat vergt wel enige flexibiliteit en creativiteit van het bedrijfsleven.”

Het is een oud verhaal, maar steeds weer actueel: topsporters hebben weinig gelegenheid aan een maatschappelijke toekomst te werken. De sport is dusdanig tijdrovend, dat een studie er nog wel eens bij inschiet of een baan moeilijk te vinden is. Vraag het Bram Ronnes, de oud-beachvolleyballer, die bijna tienjaar over zijn studie bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen heeft gedaan, maar kort na zijn afscheid als topsporter werk vond. Hij brengt in zijn nieuwe functie topsporters en het bedrijfsleven bij elkaar.

Ronnes kan mogelijk Karen Venhuizen van dienst zijn. Als gevolg van een slepende heupblessure was de 25-jarige kunstschaatsster twee maanden terug gedwongen haar carrière te beëindigen. En sindsdien loopt de negenvoudige Nederlands kampioene een beetje met haar ziel onder de arm.

Niet dat Venhuizen zich verveelt – ze moet aftrainen en zit volop in haar afstudeerperiode communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen – maar er is een doel weggevallen. Het dagelijkse ritme is abrupt onderbroken. En haar nieuwe situatie werpt haar terug op de vraag: hoe nu verder? Ze weet nog niet welke maatschappelijke kant ze op wil.

Venhuizen was deze week naar het hoofdkantoor van uitzendorganisatie Randstad in Diemen gekomen om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt. In het kader van het programma ‘Goud op de werkvloer’, waarvan Ronnes de programmamanager is, werden topsporters en het bedrijfsleven door Randstad, sportkoepel NOC*NSF en arbeidsbemiddelingsorganisatie Sport & Zaken met elkaar in contact gebracht. Voor workshops solliciteren, timemanagement en netwerken, maar ook om aan elkaar te snuffelen en eventueel tot afspraken over een baan te komen.

Want kern van het probleem is volgens Ronnes de wederzijdse onwetendheid. Sporters weten vaak niet waar ze voor een stageplaats of loopbaantraject terecht kunnen en bedrijven zijn onbekend met de kwaliteiten van een sporter. Ook al is hij of zij niet fulltime beschikbaar, dan nog kan een sporter een bruikbare arbeidskracht zijn. Ronnes: „Maar dat vergt wel enige flexibiliteit en creativiteit van het bedrijfsleven.”

Als bemiddelaar streeft hij ernaar voor 2012 – het jaar waarin de Olympische Spelen in Londen worden gehouden – honderd werkplekken voor (oud-)topsporters gecreëerd te hebben. Daarvoor hoopt Ronnes volgend jaar februari, bij de Winterspelen in Vancouver, een convenant te sluiten met werkgevers en staatssecretaris Sport, Jet Bussemaker (PvdA) . Het partnerschap van de overheid is een gevolg van een motie van Joop Atsma (CDA) die door de Tweede Kamer is aangenomen. Daarin worden alle ministeries opgeroepen per departement werkplekken voor topsporters te creëren.

In Diemen was deze week een vijftiental bedrijven dat interesse toonde in topsporters. Dat varieerde van Randstad tot Defensie en van uitgeverij Arko tot de bank ABN Amro. Bij die laatste firma heeft oud-tienkamper Chiel Warners – vijfde bij de Spelen van 2004 – een baan als hypotheek- en beleggingsadviseur gevonden. Hij was aanwezig in Diemen om geïnteresseerde topsporters op de kansen in het bankwezen te wijzen.

Na zijn afscheid had aanvankelijk Randstad voor Warners bemiddeld, maar dat wilde niet vlotten. Er kon geen baan worden gevonden die paste bij zijn opleiding als fiscaal jurist. „Ik denk doordat Randstad niet gespecialiseerd is in de arbeidsbemiddeling van academici”, zegt Warners. Uiteindelijk heeft de Stichting Sport Werk en Opleiding (SWO) hem in contact met ABN Amro gebracht.

Hoewel die organisatie zich erop toelegt in Brussel de zogenoemde ESF-subsidie los te weken voor scholing van werknemers, doet de organisatie op kleine schaal aan arbeidsbemiddeling. „Omdat wij nu eenmaal over een groot netwerk beschikken”, zegt SWO-voorzitter Roel Schulting. „Het is weliswaar een beetje frommelwerk, maar iedere sporter die wij aan een baan helpen, is ons een feestje waard.”

Schulting vertelde bovendien dat zijn organisatie bezig is in Amersfoort één landelijk loket in te richten, waar sporters terecht kunnen voor informatie over uitkeringen, opleiding en loopbaanbegeleiding. Partners in dat project zijn UWV, NOC*NSF, Randstad, ministerie van VWS, sportersvakbond NL Sporter en de Johan Cruyff Academie.

    • Henk Stouwdam