Smit geeft verzet tegen overname door Boskalis op

Het sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale staakt zijn verzet tegen een overname door baggeraar Boskalis Westminster. Het bedrijf uit Papendrecht (10.200 werknemers, omzet 2,2 miljard euro) neemt de maritieme dienstverlener uit Rotterdam (3.600 werknemers, omzet 708 miljoen euro) over voor 1,35 miljard euro. De overname, die vanochtend werd aangekondigd, kost geen banen.

Boskalis probeerde eind vorig jaar al de divisie van Smit over te nemen die havendiensten aan olie- en gasterminals levert, maar stuitte op hevig verzet van Smit. Ook een poging om heel Smit in te lijven, en later de bergings- en sleepdiensten af te stoten, strandde.

Van het opbreken van Smit is nu geen sprake meer, zegt Boskalis-topman Peter Berdowski. Alle activiteiten van Smit zullen worden voortgezet. Ben Vree, huidig bestuursvoorzitter van Smit, wordt lid van de raad van bestuur. Berdowski: „We hebben elkaar diep in de ogen gekeken en hij heeft me kunnen overtuigen.”

Boskalis had tijdens de vorige, mislukte, overnamestrijd al een belang van bijna 25 procent in Smit opgebouwd. Grootaandeelhouders Delta Lloyd en Janivo (samen circa 20 procent) steunen het bod. Daarmee heeft Boskalis de steun van minimaal 44 procent van de aandeelhouders.

Boskalis biedt 60 euro per aandeel, 8 procent meer dan de slotkoers van gisteren. Het aandeel Smit steeg vanmorgen ruim 6 procent tot 59,22 euro. Boskalis, dat voor eenderde in handen is van investeringsmaatschappij HAL, daalde 2,8 procent tot 25,38 euro.

Door het samengaan ontstaat een „Hollandse maritieme speler van wereldformaat”, aldus Berdowski. „De ontwikkeling van onze winstmarge heeft beide bedrijven bij elkaar gebracht”, zegt hij. Beide bedrijven werden geraakt door de economische crisis. Smit voerde al een personeelsstop door en Boskalis raakte voor 450 miljoen euro aan baggerprojecten kwijt, waaronder de aanleg van een haven in Dubai.

Door minder te investeren in baggeractiviteiten en meer in sleepactiviteiten en aanverwante maritieme diensten wil Boskalis het winstniveau opkrikken, zegt Berdowski. De divisie havensleepdiensten van Smit, die relatief goed blijft presteren ondanks de krimp van de overslag in de Rotterdamse en Antwerpse haven, noemt hij een „groeiparel”.

De toenadering tussen beide bedrijven kwam de laatste drie weken in een stroomversnelling toen Boskalis bereid bleek Smit niet te op te knippen na een overname.

Interview Berdowski: pagina 13