Przewalskipaard lijkt een gewoon paard

rotterdam. Het wilde przewalskipaard is nauw verwant aan gedomesticeerde paardenrassen en is er in een genetische stamboom zelfs niet van te onderscheiden. Dat blijkt uit de analyse van het genoom van het tamme paard Equus caballus. Dat genoom werd afgelopen vrijdag gepubliceerd in Science. Er leven enkele honderden przewalskipaarden in Mongolië. Het zijn de nazaten van in gevangenschap geboren przewalskipaarden, die zijn uitgezet nadat ze in de jaren zeventig in het wild waren uitgestorven. Het przewalskipaard heeft twee chromosomen meer dan een gewoon paard, maar verder zijn de twee paarden genetisch vrijwel gelijk. Het is een langlopende discussie of ze als verschillende soorten (of ondersoorten) mogen worden beschouwd. De stamboom in Science plaatst het przewalskipaard tussen alle gewone paardenrassen.