Protest tegen bezoek Israëlische minister Lieberman aan Verhagen

Protest tegen bezoek Israëlische minister Lieberman aan Verhagen Den Haag, 12 nov. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft gisteren in Den Haag een naar eigen zeggen „soms moeilijk gesprek” gevoerd met zijn Israëlische ambtgenoot Avigdor Lieberman. De controversiële minister, die in een Joodse nederzetting ten zuiden van Jeruzalem woont, is leider van de extreem nationalistische partij Yisrael Beiteinu (Israël Ons Huis). Hij kwam diverse keren in opspraak door radicale uitspraken, onder andere over de loyaliteit van Israëlische Palestijnen. Verhagen heeft Lieberman gezegd dat er „veel meer moet gebeuren” om het vastgelopen Israëlisch-Palestijnse vredesproces vlot te trekken. Hij riep Israël opnieuw op niet door te bouwen in nederzettingen in bezet gebied. Ook drong hij er op aan de humanitaire situatie in de Gazastrook te verbeteren. Volgens Verhagen was Lieberman „niet erg tegemoetkomend”. Lieberman zei voorafgaand aan het gesprek dat Israël bereid is weer te praten met de Palestijnen. Dezen eisen echter dat eerst de bouw in nederzettingen wordt bevroren . Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) plaatste vraagtekens bij de officiële status van het bezoek. Hij wees erop dat Verhagen dit voorjaar geweigerd heeft de dalai lama officieel te ontvangen. Diens bezoek bleef beperkt tot een in de protocollaire hiërarchie lager aangeschreven ontmoeting. Lieberman had gisteren ook een gesprek met de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. De Kamerleden van CDA, VVD en ChristenUnie waardeerden de open houding van Lieberman. De afgevaardigden van PvdA en SP noemden het achter gesloten deuren gevoerde gesprek teleurstellend. Op het Plein, voor de Tweede Kamer, werd geprotesteerd tegen het bezoek van Lieberman. Foto’s Roel Rozenburg Den Haag : 11.11.2009 Minister van buitenlandse zaken van Israel Lieberman en minister Verhagen. © foto Roel Rozenburg buitenlandse betrekkingen Nederland Israel Avigdor Lieberman Maxime Verhagen beveiliging Rozenburg, Roel