Meer zelfmoorden door crisis

In de Grote Depressie, zo gaat het verhaal, sprongen wanhopige beurshandelaren op Wall Street uit het raam. In deze Grote Recessie trekken economische zelfmoorden opnieuw de aandacht.

Dat zegt tenminste een lijkschouwer in Elkhart County in Indiana, een staat in het middenwesten van de Verenigde Staten. John White ziet een verband tussen het stijgende zelfmoordpercentage en de economische crisis. „We hebben hier een reëel probleem”, zegt White tegen de Amerikaanse zakenzender MSNBC. „Ze laten afscheidsbrieven achter waarin de economie specifiek als reden genoemd wordt.” Eén op de vier zelfmoorden in zijn county – een verzameling gemeenten – zou verband houden met persoonlijke financiële problemen.

Elkhart, dat vorig jaar nog bezocht werd door president Obama die betere tijden beloofde, is relatief hard getroffen door de crisis. De regio verkeert al sinds eind 2006 in recessie. Een groot gedeelte van de bevolking is afhankelijk van de ingezakte productie van caravans en campers. Het werkloosheidspercentage van Elkhart is 15 procent, terwijl het landelijk gemiddelde op 10,2 procent ligt.

Ook het aantal mensen dat zelfmoord pleegde in deze regio ligt relatief hoger dan het landelijk gemiddelde. In de eerste tien maanden van dit jaar waren het er 22, aldus de lijkschouwer. Whites conclusie is echter niet wetenschappelijk te onderbouwen en ook landelijk zijn nog geen harde uitspraken te doen: door de manier waarop zelfmoorden in de VS geregistreerd worden, zijn de zelfmoordcijfers op landelijk niveau pas over twee jaar bekend.

Maar ook andere regio’s constateren toenames en directe verwijzingen naar de economie. Een county in New Jersey, een staat in het noordoosten van de VS, heeft met dezelfde problemen te maken. In die regio zijn sociale programma’s opgezet voor mensen met een financieel uitzichtloze situatie. Het doel van deze programma’s is mensen ervan te weerhouden zelfmoord te plegen.