Laatste wens van mama Kony: staak geweld

„Zij is de enige die me niet wil vermoorden”, zei Joseph Kony, de beruchte leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA) toen zijn moeder hem eind 2006 kwam opzoeken in de bush. De 86-jarige Norah Anek is gisteren in de Oegandese hoofdstad Kampala overleden aan een hartstilstand. Vlak voordat ze stierf zei ze volgens een verpleegster: „Vertel mijn zoon Joseph dat hij vrede moet stichten.”

Moeder Anek is verscheidene malen ingezet om haar verloren zoon weer op het rechte pad te krijgen en Afrika’s meest brute rebellie tot een einde te brengen. De Oegandese overheid gaf haar de afgelopen tien jaar huisvesting en betaalde haar doktersrekeningen. Als onderdeel van de psychologische vredesvoering vloog de overheid haar eind 2006 naar Kony’s schuilplaats in buurland Congo. „God heeft het zo gewild”, adviseerde ze haar zoon op de vraag of hij de in de jaren tachtig begonnen strijd moest opgeven. Waarop haar zoon antwoordde: „Zeker mammie, nu je hier bent geloof ik je boodschap. Er komt vrede, ook wij willen vrede.”

Maar de moederlijke pogingen leverden geen resultaat op: Joseph weigerde vorig jaar een vredesverdrag te tekenen. Kony marcheerde zijn geschatte driehonderd LRA-strijders van Noord-Oeganda naar Zuid-Soedan en Congo. Eind vorig jaar viel het Oegandese leger een LRA-basis in Congo aan, waarna het LRA uitweek naar de Centraal Afrikaanse Republiek. Volgens verscheidene bronnen in de regio zal opnieuw worden geprobeerd door een bliksemaanval Kony uit te schakelen.

Norah Anek geloofde dat haar zoon door kwade geesten was bezeten. „Ik ben verbijsterd over wat hij doet: de oorlog, de moorden, de ontvoeringen. Ik had nooit gedacht zo’n kind te produceren. Ik begrijp niet waarvoor hij vecht.”