Illegale handel in ivoor neemt sterk toe

Wereldwijd is dit jaar al meer dan twee keer zo veel illegale ivoor onderschept als in heel 2008. De illegale handel, met als belangrijkste bestemming China, raakt steeds meer in handen van de georganiseerde misdaad.

Dat constateert Traffic, de organisatie die in opdracht van de grootste natuurbeschermingsorganisaties toezicht houdt op de internationale handel in ivoor.

Tot het einde van augustus dit jaar is 15.000 kilo ivoor onderschept, zo staat in een deze week uitgebrachte tussenbalans van Traffic. In heel 2008 werd 7.300 kilo onderschept.

Hoewel er meer kilo’s ivoor worden onderschept, neemt het aantal onderscheppingen af. Per onderschepping gaat het dus om relatief grote hoeveelheden, wat volgens Traffic duidt op bemoeienis van de georganiseerde misdaad.

Traffic noemt het groeiende aantal Chinezen in Afrika ook een factor in de toenemende illegale handel. Volgens Traffic boekt China vooruitgang in het stroomlijnen van de legale ivoorhandel, maar moet het meer doen tegen de illegale handel.

De meeste stroperij vindt volgens Traffic plaats in West-Afrika.

Het rapport van Traffic staat op nrc.nl/buitenland