Het vaccin is: (a) wapen (b) chip (c) kwik

Minister Klink wil websites aanpakken die angst voor vaccinaties aanwakkeren.

Zulke sites verspreiden volgens hem spookverhalen over de Mexicaanse griep.

Het is een complot. En Anneke Bleeker, oprichter van de website verontrustemoeders.nl, heeft een dagtaak aan de bestrijding ervan. Ze verwijt de overheid en farmaceutische industrie het vaccin tegen Mexicaanse griep te adviseren voor hun eigen financieel gewin. Het vaccin, aldus verontruste moeders, is een „massavernietigingswapen” dat kinderen „miniherseninfarcten” bezorgt. De overheid, zeggen medestanders, doet nanochips in het vaccin om burgers te volgen.

Het lijkt alsof de angst voor de Mexicaanse griep heeft plaatsgemaakt voor angst voor vaccinatie. Ook websites als wijwordenwakker.org, despuitblijfteruit.nl en die van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken uiten kritiek op het vaccinatieprogramma. Er circuleren kettingmails met verwijzingen naar ‘wetenschappelijke onderzoeken’. Belangrijkste kritiek: er zitten schadelijke stoffen als kwik en aluminium in het vaccin en het vaccinatieprogramma is alleen bedoeld om de industrie te spekken.

Grafisch ontwerper Liesbeth Hiddema van prikmijmaarlek.nl zette haar site op uit vrees dat mensen zich onvoldoende laten informeren. „De overheid is te onduidelijk en onvolledig. Zo denken veel mensen in mijn omgeving dat vaccinatie verplicht is. Dat is niet zo.”

Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) kondigde gisteren een campagne aan tegen ‘spookverhalen’ over griep en vaccin. Hij zal de overheidssite grieppandemie.nl meer promoten en zijn ministerie plaatst banners op internetfora en blogs die onjuiste of verwarrende informatie verspreiden over het vaccin. Volksgezondheid zoekt nog uit op welke websites het precies moet zijn.

Veel te laat, oordeelt Albert Benschop, internetsocioloog van de Universiteit van Amsterdam. „Als de overheid de grote groep wil informeren die wel op internet rondstruint, maar geen serieuze media tot zich neemt, dan had ze veel eerder een internetoffensief moeten inzetten.”

Intussen hebben Anneke Bleeker en mede-‘verontruste moeder’ Désirée Röver het druk. Drie keer per week worden ze, naar eigen zeggen, uitgenodigd voor lezingen. In een zaaltje bij een komkommerkweker, in bijzaaltjes van kerken, in cafés. Van Almere tot Brabant. Allemaal bezorgde ouders. Op de website van Bleeker en Röver staan verwijzingen naar boeken, lezingen en documenten van Amerikaanse, Canadese en Australische artsen.

Dagblad De Telegraaf publiceerde eind augustus een interview met Röver. Zij spreekt daarin van ‘een groep’ die via vaccins de wereldbevolking zou willen decimeren: afstammelingen van een in 740 na Christus tot het jodendom bekeerd volk dat in Zuid-Rusland en Georgië woonde. Röver: ‘Ik heb het nu over de Khazars. Hun nazaten heten Rockefeller, Rothschild, Brzezinski en Kissinger. Zij bidden tot een andere god. Lucifer, Satan. Of hoe je hem ook wilt noemen! Zíj zitten hierachter.’ ” Tal van media hebben Bleeker en Röver recentelijk uitgenodigd: Nova, Zembla, Radio 1, BNR Nieuwsradio.

Hoe bestaat het dat mensen ‘informatie’ serieus nemen die onbekenden verspreiden? Dat komt doordat op internet iedereen gelijk is, zegt internetsocioloog Benschop. „Iedereen kan roepen wat hij wil, status of achtergrond is irrelevant. ”

Veel mensen die internet gebruiken om wantrouwen jegens gezagsdragers te ventileren, staan „buiten de gevestigde systemen”, zegt Benschop. Ze voelen zich machteloos en proberen complexe kwesties tot simpele verhalen terug te brengen. „Die had je vroeger ook. Maar toen wist iedereen wie ze waren en werden ze in het café tegengesproken. Op internet is alles ongecensureerd”

Met deze nieuwe ‘informatiesituatie’ weet de overheid zich nog geen raad, zegt Benschop. „Stel: straks komt er echt een lelijk virus waarbij de overheid vaccinatie verplicht moet stellen. Dan heeft ze met zo’n anticampagne echt een probleem.”

    • Jessica van Geel
    • Frederiek Weeda