Geen bewijs crimineel geld sekspanden

De rechtbank in Alkmaar acht niet aannemelijk dat prostitutiepanden in Alkmaar zijn gekocht met crimineel geld. De rechtbank oordeelde dat de beslissing van de burgemeester om de exploitant van de panden een vergunning te weigeren onrechtmatig is.

De beslissing van de burgemeester in Alkmaar was gebaseerd op een advies van het landelijk bureau Bibob dat ondernemers die een vergunning van de overheid nodig hebben op hun integriteit controleert . Het is de tweede keer in korte tijd dat een advies van Bibob wordt verworpen.

Vorige week kreeg exploitant Jan Otten van sekstheater Casa Rosso een exploitatievergunning voor zijn bedrijven op de Amsterdamse Wallen. De gemeente negeerde daarbij een advies van Bibob. In Alkmaar betreft het exploitant Koos Nool. Hij huurt en exploiteert ruim 90 prostitutieramen op de Alkmaarse Achterdam.

In beide gevallen was het negatieve advies van het bureau Bibob deels gebaseerd op vermoedens dat de sekspanden zouden zijn gebruikt voor het witwassen van het nooit gevonden losgeld van de Heinekenontvoering.

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat Heinekenontvoerder Cor van Hout, in 2003 geliquideerd, de panden in Alkmaar met een deel van dat losgeld heeft gekocht. Volgens de rechtbank is dat niet hardgemaakt. Bij het Landelijk Parket van het OM loopt onderzoek naar het witwassen van de verdwenen Heinekenmiljoenen.

Een ander deel van de panden die Nool exploiteert, zou volgens Bibob zijn gekocht met crimineel geld van hasjsmokkelaar Johan V., alias ‘de hakkelaar’. Volgens de rechtbank in Alkmaar hebben de eigenaren aangetoond dat deze panden niet met uit criminele activiteiten verkregen vermogen zijn gekocht.

Consequentie van het vonnis vanmorgen is dat de gemeente exploitant Nool ten onrechte zijn vergunning heeft geweigerd. Volgens de rechter moet de gemeente binnen zes weken een nieuwe beslissing nemen over de vergunningaanvraag van diens bedrijf. Burgemeester Bruinooge zei tegen het ANP „teleurgesteld” te zijn over de uitkomst van de zaak.

Bruinooge weet nog niet of hij in beroep gaat. Hij wil eerst de uitspraak bestuderen. „De volgende keer krab ik mezelf eerst drie keer achter mijn oren voor ik dit instrument toepas”, zei hij.

Eerder artikel op nrc.nl/binnenland