Enke al lang in therapie, velen bij rouwmars

De Duitse doelman Robert Enke (32), die zichzelf dinsdag van het leven beroofde, was al sinds 2003 in therapie wegens depressiviteit. Dat maakte zijn echtgenote Teresa gisteren bekend tijdens een emotionele persconferentie in Hannover. Volgens zijn huisarts had de achtvoudige international van Hannover 96 ook last van faalangst.

„De dagen dat hij depressief was, waren heel zwaar”, zei de weduwe. „Robert deed er alles aan om zijn mentale toestand voor de buitenwereld geheim te houden. We dachten dat we alles aan konden. Dat we ook alles met liefde konden opvangen. Maar dat lukt helaas niet altijd.”

Na een herdenkingsbijeenkomst in de volle Lutherse kerk in Hannover volgde gisteravond ter nagedachtenis aan Enke een stille tocht, die eindigde bij het stadion van Hannover 96. Naar schatting 35.000 mensen liepen in de tocht mee. De kerkdienst werd geleid door bisschop Margo Kässmann, die zei dat „achter populariteit en succes ook eenzaamheid en wanhoop kunnen schuilgaan”. De Duitse bondscoach Joachim Löw en aanvoerder Michael Ballack behoorden tot de aanwezigen.

De oefenwedstrijd van Duitsland tegen Chili, zaterdag in Keulen, is afgelast. „Omdat we simpelweg niet tot de orde van de dag kunnen overgaan”, zei Löw. „We hebben een vriend verloren. Hij was een geweldige kerel die altijd respect voor anderen had. En Enke was een groot sportman. Ik voel me helemaal leeg.” Duitsland speelt woensdag wel de oefeninterland tegen Ivoorkust.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een persoonlijke brief aan de weduwe van Enke haar medeleven betuigd.

Enke is de tweede Duitse topvoetballer van wie bekend is, dat hij depressief was. Sebastian Deissler, middenvelder van Bayern, stopte in 2007 als speler, onder andere wegens zware depressiviteit.

Theo Zwanziger, voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB, zei tegen persbureau AP dat zijn federatie gaat onderzoeken hoe het mogelijk is dat gevierde voetballers in dergelijke ernstige situaties terecht kunnen komen en wat er aan gedaan kan worden.

Bij Barcelona, één van Enkes vroegere clubs, werd een minuut stilte gehouden voorafgaande aan een bekerwedstrijd tegen Cultural Leonesa. Tenerife, waar de doelman ook onder contract heeft gestaan, speelt komende weekeinde zijn competitiewedstrijd met rouwbanden. En de Duitse bond heeft bekendgemaakt dat bij de eerstvolgende speelronde in de Bundesliga voor aanvang van elke wedstrijd een minuut stilte in acht wordt genomen en alle voetballers met rouwbanden zullen spelen.