Duitser levenslang in cel om 'sluiermoord'

De Duitse man die deze zomer een zwangere Egyptische vrouw voor de ogen van haar driejarige zoontje in een rechtbank doodstak, is gisteren veroordeeld tot levenslang.

Axel Wiens (28), een in Rusland geboren Duitser, bracht in juli de 31-jarige Marwa El-Sherbiny met zestien messteken om het leven in een rechtbank in Dresden. Wiens stond daar terecht omdat hij Sherbiny, een moslima, had uitgescholden voor „terrorist” en „slet”, nadat zij hem in een speeltuin had gevraagd plaats te maken voor haar zoontje op de schommel.

De moord leidde tot veel ophef in het Midden-Oosten. In Egypte en Iran gingen mensen de straat op om te protesteren. Enkele media in islamistische landen beschreven El-Sherbiny als „gesluierde martelaar”. De echtgenoot van Sherbiny werd bij de aanval zwaar verwond door Wiens, die gisteren met een bivakmuts op voor de rechter verscheen.

Volgens de rechtbank komt Wiens wegens de brute aard van zijn daad niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating. De Egyptische regering heeft het vonnis gisteren verwelkomd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kairo dient de levenslange celstraf „als waarschuwing voor diegenen die door haat worden gedreven”. Ook de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle is blij met het vonnis. „Dit toont aan dat geweld, rassenhaat en intolerantie in Duitsland geen plaats hebben”, zei hij in een verklaring.

De advocaat van Wiens zei gisteren dat zijn cliënt een afkeer had van buitenlanders, maar stelde dat dat niet het motief was voor zijn daad. Wiens zou „bang” zijn geweest voor de uitspraak van de rechter. (BBC, Reuters, AP)