Dopingcontrole bij dertienjarige

De Dopingautoriteit wil buiten wedstrijdverband extra dopingcontroles uitvoeren bij een dertienjarige schaatsster. Zij is de jongere zus van een vijftienjarige schaatser die bij een dopingtest is betrapt op de spierversterkers anabole steroïden. Volgens directeur Herman Ram maakt de Dopingautoriteit „zich ernstig zorgen om dat meisje” en wil hij haar bij verrassing kunnen controleren. De zaak tegen de vijftienjarige schaatser heeft de tuchtcommissie van de schaatsbond (KNSB) nog in behandeling. Aangezien de dertienjarige tot de naaste kring van de verdachte schaatser behoort, de Dopingautoriteit veel tegenwerking van de ouders zegt te ondervinden en het meisje volgens Ram „opvallend goed presteert”, werd gezocht naar een middel om haar te kunnen testen. Om die reden is zij opgenomen in de speciale groep van topsporters – in Nederland ongeveer 450 – die in aanmerking komt voor de whereabouts, de verplichting om dagelijks de verblijfplaats op te geven. Intussen heeft de kwestie geleid tot Kamervragen.