De Europese Unie kiest volgende week haar eerste voorzitter

Brussel/Den Haag. Europese regeringsleiders hebben nog ruim een week de tijd om het eens te worden over de invulling van twee topfuncties in de Europese Unie. Als dat niet lukt, dan wordt hun verdeeldheid zichtbaar. Donderdag 19 november moeten ze naar Brussel komen voor een speciale vacaturetop, zo heeft EU-voorzitter Zweden gisteren officieel bekendgemaakt. Aanvankelijk hielden diplomaten in Brussel er rekening mee dat die extra top al deze week zou zijn. EU-voorzitter Zweden hoopte snel consensus te bereiken over de vraag wie de eerste EU-president (vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders) en EU-minister van Buitenlandse Zaken in de geschiedenis mogen worden. Maar die consensus is er nog niet, zei de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt. Door het stellen van een deadline zet hij zijn collega`s onder druk. Zelf zal Reinfeldt nu aan een tweede consultatieronde moeten beginnen. ”We hebben meer namen dan banen beschikbaar”, zei hij, al noemde hij zelf geen namen. Genoemden zijn onder meer de Belgische premier Van Rompuy en Jan Peter Balkenende. Groot-Brittannië blijft vasthouden aan oud-premier Tony Blair, herhaalde diens opvolger, Gordon Brown.