De Duitse burgerkeuken

Omdat het deze week twintig jaar geleden is dat de Berlijnse Muur viel, schrijf ik over de Duitse keuken. Dat klinkt minder sexy dan, laten we zeggen, de Italiaanse of de Vietnamese keuken. Maar neem van mij aan dat je bij onze oosterburen uitstekend kunt eten. En dan heb ik het niet over sterrenrestaurants, maar over de gewone Duitse burgerkeuken.

Je hoort Duitsland trouwens steeds vaker genoemd worden als vakantiebestemming. En steeds meer mensen komen ook echt enthousiast terug, met verhalen over de ongereptheid van het landschap, de vriendelijkheid van de Duitsers, de mooie wijnen en jawel, ook het heerlijke eten. Vergelijk dat eens met je laatste vakantie op een overbevolkte camping in de Provence, en wie weet wordt Duitsland het nieuwe Frankrijk.

Onderweg naar Italië overnachtte ik vorig jaar bij een Zuid-Duitse Gaststätte, een charmant verbouwde boerderij te midden van een lieflijk glooiend landschap. Het was dat de Italiaanse vakantie al besproken was, anders had ik er beslist een week willen blijven.

Het was geen goedkoop hotel en het restaurant had zelfs een zekere naam in de omgeving. En toch was de sfeer bijzonder gemoedelijk. Eenvoudige houten picknicktafels stonden verspreid over het grasveld. Er was een schnapsdistilleerderij waar je naar binnen mocht lopen om de imposant glimmende alambieken te bewonderen, en er was een winkeltje waar ik mijn plotsklapse Duitslandbevlieging ernstig moest bedwingen, anders had ik nu in een originele dirndljurk gelopen.

In dit soort tenten kun je dus geweldig goed eten. Geen truttig opgemaakte bordjes, geen moleculaire babyhapjes, maar rechttoe-rechtaangerechten uit de streek. De Hongerige Man deed zich tegoed aan een bord hertenstoof met rode kool en perfect gebakken Bratkartoffeln. Ik at een spartelverse forel, gebakken en overgoten met een royale plens karamelkleurige boter. Vergeef me mijn Duits als ik zeg hoe dat smaakte. Geil!

Voor 2 personen:

2 forellen

een handje bloem

4 – 5 eetlepels arachideolie

125 gram roomboter

Bestrooi de forellen van binnen en van buiten met zout en versgemalen peper. Haal de forellen door de bloem en laat ze een paar minuten rusten, zodat het bloemlaagje steviger wordt. Verhit de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Laat de vissen er een voor een inglijden en bak ze 3 – 4 minuten aan elke kant. Ze moeten net niet helemaal gaar worden, want tijdens het rusten garen ze nog wat door. Laat intussen 100 gram boter in een steelpan smelten op middelhoog vuur. Voeg een snufje zout toe en laat de boter hazelnootbruin worden. Leg de forellen op twee (liefst voorverwarmde) borden en laat over elk een klontje verse boter smelten. Schenk de bruine boter over de vissen en serveer direct. Lekker met gekookte aardappels en een groene- of komkommersalade.

Praat mee over de Duitse keuken op www.nrcnext.nl/ koken. Op nrc.tv maakt Janneke een varkensribstuk klaar.

    • Janneke Vreugdenhil