'Blackwater was corrupt in Irak'

De top van het Amerikaanse particuliere beveiligingsbedrijf Blackwater heeft in 2007 circa een miljoen dollar gereserveerd voor steekpenningen aan Iraakse functionarissen. Dit in een poging officiële protesten te sussen over een schietpartij waarbij werknemers van Blackwater zeventien burgers doodden op een verkeersplein in Bagdad. Dit bevestigden vier voormalige bewindslieden gisteren anoniem in The New York Times. Het bedrijf noemt het bericht „ongefundeerd”. Na het incident stelde de Iraakse regering dat ze Blackwater het land wilde uitzetten. Ondanks alle ophef is het bedrijf, dat voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken diplomaten en hoogwaardigheidsbekleders beveiligt, nog steeds actief in Irak. Blackwater heet nu Xe Services en voert ook opdrachten uit voor het Pentagon en de CIA. Onder de Amerikaanse wet zou het omkopen van de Iraakse functionarissen strafbaar zijn.

Lees eerdere stukken over Blackwater: nrc.nl/buitenland