Bewaren telecomgegevens pas tegen zomer 6 maanden

Lezer Peter Noot schrijft vandaag in de oude dicussie over het verplicht bewaren van telecomgegevens dat het nog wel tot de zomer duurt voordat de toegezegde halvering tot zes maanden ook wet is.

Even een korte update. De Tweede Kamer maakt niet echt haast met wetsvoorstel 32185. Uit de besluitenlijst d.d. 5 november jl. van de vaste Kamercommissie voor Justitie blijkt dat zij pas op 14 januari 2010 met een verslag komen. Met een beetje mazzel is het wetsvoorstel voor het zomerreces aangenomen (ik ga daar maar vanuit), dat zou dan één jaar na de toezegging van Hirsch Ballin zijn. De bewaartermijn van internetverkeersgegevens gaat dan van twaalf naar zes maanden. Houdt dat vervolgens in dat de ISP’s alle tot op dat moment opgeslagen gegevens ouder dan zes maanden in één klap kunnen deleten?

Waarschijnlijk wel. Langer bewaren dan verplicht is net zo strafbaar (want privacyschending) als korter dan verplicht.

Overigens schijnt de bewaarplicht (in elk geval voor internet service providers nog niet operationeel te zijn. Het Agentschap Telecom hanteert een soepele overgangstijd. Misschien weten zij ook niet precies wat zij aanmoeten met deze prachtwet.

    • Marc Chavannes