Azerbajdzjaanse bloggers in de cel

Twee prominente Azerbajdzjaanse bloggers zijn gisteren veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk twee en tweeënhalf jaar. Emin Milli (26) en Adnan Hadzjizade (30), die bekendstaan om hun vaak satirische kritiek op de autoriteiten, werden door een rechter in Baku schuldig bevonden aan „hooliganisme”.

De twee zaten al sinds juli vast, nadat ze in een café in Baku slaags waren geraakt met twee mannen. Volgens de autoriteiten waren Milli en Hadzjizade dronken en maakten ze amok. Milli en Hadzjizade zouden hierop zijn aangesproken door de mannen, waarop er een gevecht uitbrak. Milli en Hadzjizade zeggen dat ze over politiek aan het praten waren, en dat de twee mannen hén aanvielen.

Volgens critici proberen de Azerbajdzjaanse autoriteiten hun tegenstanders de mond te snoeren. Het incident in het café volgde vlak nadat Hadzjizade, een videoblogger en lid van de oppositiepartij OL!, een filmpje op zijn blog had geplaatst waarin hij verkleed als ezel aan journalisten uitlegde wat een geweldig leven hem in Azerbajdzjan stond te wachten. Dat was een verkapte beschuldiging aan de regering, die tegen hoge prijzen ezels uit het buitenland importeert.

De vrijheid van meningsuiting in Azerbajdzjan staat volgens veel mensenrechtenorganisaties onder druk. Verscheidene onafhankelijke kranten zijn op last van de regering gesloten. Kritische journalisten worden geïntimideerd en veelvuldig aangeklaagd voor laster en valsheid in geschrifte.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft de uitspraak scherp veroordeeld. In een verklaring schrijft de OVSE dat het vonnis „overduidelijk politiek” is gemotiveerd. „Deze nieuwe celstraffen versterken het imago van Azerbajdzjan [...] als land dat uitzonderlijk veel journalisten opsluit.”

Ook over het verloop van de rechtszaak was veel kritiek. Oppositieblog OL! meldt dat een van de ‘slachtoffers’ in de rechtszaal had bekend dat hij in zijn officiële verklaring „had opgeschreven wat politieagenten hem hadden gezegd”. Ook vroeg de blog zich af hoe de man, die getraind was in de vechtsport wushu, zich had kunnen laten aftuigen door twee dronken mannen. (AFP, Reuters)