Aegon boekt weer winst

Verzekeraar Aegon heeft in het derde kwartaal weer winst geboekt, de eerste keer sinds medio 2008. De verzekeraar uit Den Haag werd vorig jaar hard getroffen door de crisis en was een van de instellingen die staatssteun ontvingen.

De nettowinst over de periode juni tot en met september kwam uit op 145 miljoen euro, vooral dankzij stijgende verkoop van levensverzekeringen en door een eenmalige belastingmeevaller.

Prioriteit voor de verzekeraar is het terugbetalen van de 3 miljard euro die deze vorig jaar kreeg van minister van Financiën Wouter Bos. Eind deze maand krijgt Bos al 1 miljard euro terug en Aegon wil de resterende miljarden liefst zo snel mogelijk terugbetalen. Wanneer er nieuwe betalingen komen, en hoe deze dan gefinancierd worden, dat kon financieel directeur Jan Nooitgedacht vanmorgen nog niet zeggen.

Aegon is hiervoor afhankelijk van de andere partij, de overheid, en het oordeel van de Europese Commissie. Zoals alle instellingen die staatssteun ontvangen, moest Aegon een plan indienen bij de Europese Commissie over de (toekomstige) bedrijfsvoering. Nooitgedacht wilde hierover alleen kwijt dat het plan aangeeft „dat Aegon een financieel sterk en gezond bedrijf is”.

Een andere Nederlandse instelling met staatssteun, bank en verzekeraar ING, moet onder druk van Brussel ingrijpende maatregelen nemen. Het concern gaat de verzekeringsactiviteiten verkopen.

Aegon kan een groot deel van de staatssteun snel terugbetalen. Het kapitaaloverschot staat momenteel op 4,8 miljard euro, waarvan eind november dus 1 miljard afgaat. De 3,8 miljard euro die overblijft is kapitaal bovenop de buffer die nodig is om de hoge AA kredietbeoordeling te behouden. Een hoge beoordeling maakt het makkelijker en goedkoper om geld op te halen op de kapitaalmarkt. Aegon streeft onder normale omstandigheden naar een kapitaaloverschot van 1,5 tot 2 miljard.

Beleggers waren niet positief. Het aandeel Aegon was vanmorgen de grootste verliezer op het Damrak en noteerde even na het middaguur 5,26 euro, een verlies van 4,1 procent.