5 keer kunst van elektronica

1 De Amerikaanse kunstenares Ann Smith maakt kleine robotten van kapotte elektronische en machineonderdelen. Sommige robotten kunnen ook bewegen. Bekijk haar werk op: burrowburrow.com

2 Adriana Varella en Nilton Maltz maakten een superei, bestaand uit printplaten uit computers. Ze ontwierpen het ei ter ere van de stad Palo Alto, in het centrum van Silicon Valley. Het heet Digital DNA.

3 TechnoScrap is een project uit 2002 van studenten van de Design Academy in Eindhoven. Ze gebruikten voor hun ontwerpen alleen onderdelen van de pc: ‘een computer heeft een levensduur van drie tot vijf jaar, maar de onderdelen erin zijn gemaakt om langer mee te gaan.’ Zo werd een computerscherm een hanglamp. Zie www.megla.org/technoscrap.

4 De TrashDesignManufactury is een onderdeel van het Dismantling and Recycling Center in Wenen. De organisatie reïntegreert langdurig werklozen, die de ‘kliekjes’ van onze samenleving reïntegreren. Ze maken sieraden en meubels van elektronisch afval. Zie www.trashdesign.at

5 Kunst maken ván elektronische apparaten kan, maar mét ook. Jurre van Dorp geeft les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ter promotie van de opleiding Design Technology maakte hij een filmpje van een man die letterlijk met een pc een schilderij maakt. Met het scherm maakt hij groene strepen, met het toetsenbord blauwe. Bekijk het filmpje op droomlab.nl.

De rubriek ‘De Lijst ’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. Vandaag: vijf kunstwerken gemaakt van elektronische apparaten. De aanleiding: het coververhaal overe-Waste in China.