Zeker 24 doden bij zelfmoordaanslag Pakistan

Bij de vierde zelfmoordaanslag op een markt in enkele weken zijn gisteren in het noordwesten van Pakistan zeker 24 doden gevallen. Volgens sommige berichten zijn er minstens 32 personen omgekomen. Het gewondental ligt rond de zeventig.

De aanslag met een bomauto vond plaats in het centrum van de stad Charsadda, iets ten noordoosten van Peshawar. Doelwit was vermoedelijk de politiechef van het district, wiens auto net gepasseerd was toen de zelfmoordenaar de veertig kilo explosieven tot ontploffing bracht. In de stad is het openbare leven voor drie dagen stilgelegd om te rouwen voor de slachtoffers, en uit protest tegen de slechte veiligheid in de regio.

Charsadda is een van de districten in de North-west Frontier Province die niet onder controle staan van de Pakistaanse Talibaan, maar waar zij hun invloed uitbreiden met aanslagen en andere vormen van terreur. Sinds het leger vorige maand het langverwachte offensief tegen de Pakistaanse Talibaanin hun sterkste bolwerk Zuid-Waziristan is begonnen, voert de beweging vrijwel dagelijks zelfmoordaanslagen uit in de regio.

Opvallend daarbij is dat burgers steeds minder worden ontzien, of zelfs het doelwit lijken. Twee weken geleden vielen bijvoorbeeld ruim honderd doden bij een zware aanslag op een markt in Peshawar. Voorheen waren de zelfmoordacties van de Talibaan duidelijker gericht tegen militairen, medewerkers van de politie, politici of gematigde geestelijken. Deze benadering kan ook een bewuste strategiewijziging zijn van Hakimullah Mehsud, die de leiding over de beweging heeft overgenomen nadat oprichter Baitullah Mehsud werd gedood door een raketaanval.

Het leger zegt inmiddels 80 procent van Zuid-Waziristan in handen te hebben. Deze informatie is niet onafhankelijk te verifiëren. (AP, Reuters, BBC)