Winkeldiefstal neemt flink toe door recessie

Het aantal winkeldiefstallen in Nederland neemt toe als gevolg van de recessie. In vergelijking tot drie jaar geleden lopen de kosten hiervan op tot 184 euro per huishouden, een stijging van 11 procent. Vooral luxe goederen worden vaker gestolen dan voorheen. Dat blijkt uit de zogeheten Diefstalbarometer van het Centre for Retail Research (CCR) in Nottingham, Groot-Brittannië.

Volgens auteur van het rapport en directeur van CCR Joshua Bamfield is het een „criminologisch gegeven” dat winkeldiefstal stijgt als ook de werkloosheid toeneemt. „Mensen stelen om hun vroegere levensstijl te kunnen aanhouden ondanks een lager inkomen.”

Bamfield spreekt van een „middenklassesyndroom”. Volgens hem gebruiken dieven hun teleurstelling in het financiële systeem als excuus. De meeste diefstallen worden gepleegd door klanten (48,5 procent van het totale verlies door derving), gevolgd door diefstal door het eigen personeel (28,9 procent). De rest van de derving komt door verkeerd prijzen of beschadigde voorraad (16,7 procent) en door leveranciersfraude (5,9 procent).

Volgens Bamfield is het voor het eerst dat de stijgende trend in winkelcriminaliteit wereldwijd waarneembaar is, met uitzondering van Oostenrijk en Singapore. In Europa werden het afgelopen jaar 3 miljoen winkeldieven en ruim 100.000 stelende werknemers gesnapt. Winkeldieven stalen gemiddeld voor 94 euro. Bij eigen personeel, waarbij enkelingen systematisch artikelen stelen, liep dat bedrag op naar 1.858 euro. Die hoge bedragen tonen volgens Bamfield aan dat dieven uit zijn op merkartikelen die zij zelf weer kunnen doorverkopen.

Nederlandse winkeliers schatten de kosten van winkeldiefstal op bijna 1 miljard euro, en geven bijna 350 miljoen euro uit aan beveiliging. Adjunct-directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland herkent zich in de cijfers. Bij een onderzoek onder eigen leden in een andere periode constateerde hij een stijging van 10 procent. Van Golberdinge: „Wij zien vooral een flinke toename in winkeldiefstallen en inbraken. De diefstal door eigen personeel is licht gestegen.”