VS sturen gezant naar Noord-korea

De Verenigde Staten sturen binnenkort gezant Stephen Bosworth naar Noord-Korea, in een poging dat land er toe te bewegen weer terug te keren naar het internationale overleg over nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland. Het gevecht dat de marines van Noord- en Zuid-Korea gisteren in de Gele Zee leverden, heeft geen invloed op de beslissing van de VS om „in de nabije toekomst” een gezant te sturen, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vandaag in Singapore. „Wij denken dat het om een belangrijke stap gaat die op zichzelf staat”, zei Clinton over de missie van Bosworth.

De marines van Noord- en Zuid-Korea raakten gisteren, voor het eerste in zeven jaar, slaags in de Gele Zee, ten westen van het Aziatische schiereiland. Het incident had plaats in de buurt van een betwiste zeegrens. Een Noord-Koreaans patrouillevaartuig zou over de zeegrens zijn gevaren, waarop de Zuid-Koreaanse marine het vuur opende met waarschuwingsschoten. Het Noord-Koreaanse patrouilleschip vuurde terug en raakte vervolgens zwaar beschadigd. Zuid-Korea heeft vandaag twee extra oorlogsschepen naar omstreden grens in de Gele Zee gestuurd . Volgens waarnemers probeert Noord-Korea met de schermutselingen de Amerikaanse president Barack Obama onder druk te zetten. Deze bezoekt volgende week Zuid-Korea.(AP)