Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag.Naar aanleiding van het proces tegen de 89-jarige John Demjanjuk, voormalig kampbewaker in Sobibor, een reis naar Sobibor met de 89-jarige Jules Schelvis die het vernietigingskamp overleefde. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Esther was bijna twintig jaar verslaafd aan harddrugs en alcohol. Ze neemt de kijker mee naar plekken waar ze is verkracht en mishandeld en naar de Baan, de tippelzone in Utrecht. Om anderen te behoeden voor verslaving geeft ze nu voorlichting op scholen. Ned.2, 20.25-21.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Giel Beelen ontvangen Liesbeth List, die met Frank Boeijen een nummer van haar nieuwe cd zingt. Ned.3, 19.30-20.00u.

Pauw & Witteman. Met Willem Middelkoop over zijn boek Overleef de kredietcrisis. Ned.1, 23.05-23.55u.

documentaire

Het uur van de wolf: How The Beatles rocked the Kremlin. Documentaire waarin te zien is hoe voor een hele generatie inwoners van de Sovjet-Unie de Beatles het ultieme symbool van vrijheid werden en hoe Beatlemania het communisme ontwrichtte. Ned.2, 22.50-23.55u.

VPRO’s Import: Konijn op z’n Berlijns. Documentaire van Bartek Konopka. In het niemandsland tussen de Berlijnse muren ontwikkelde zich een enorme konijnenpopulatie. Mensen die deze 120 kilometer lange strook betraden, liepen hun dood tegemoet. Maar konijnen leefden er in een paradijs. Toen de muur in 1989 viel, moesten de konijnen een nieuwe plek zoeken. Een mooie en geestige metafoor voor de geschiedenis van de Muur. Ned.2, 23.55-0.45u.

informatief

Klootwijk aan zee: Dorade in de Waddenzee. Door de opwarming van het zeewater zit de Waddenzee vol jonge haring, komt de zeebaars vaker in onze wateren voor en is er goudbrasem aangetroffen, die doorgaans bij Frankrijk blijft. Ned.2, 19.25 - 19.55u.

VPRO Thema: Wapens. Een blik in de wereld van wapens, wapenhandel en wapenbezit in Nederland. Wie bezitten er wapens, zijn lid van een schietvereniging of verzamelen of verkopen wapens? Zijn er steeds meer illegale wapens in omloop? En waarom spelen wapens in de ene subcultuur een grotere rol dan in de andere? Ned.3, 20.30-21.55u.

De Bovenkamer: Wat is leven? Hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery over wat leven eigenlijk is. Begon ons leven als zaadcel, als embryo of bij de geboorte? Waar ligt de grens tussen medische vooruitgang en onverantwoord geëxperimenteer met levende wezens? Presentatie: Jan Jaap van der Wal. Ned.2, 20.50-21.30u.

Koopkracht. De consument wordt overspoeld met keurmerken, bioproducten, duurzaam consumeren en ondernemen, milieuaspecten, etc. Maar wanneer wordt ons iets wijsgemaakt? Welke rol spelen marketing en reclame? Wat is wel goed voor ons en wat niet? En wat is de betekenis van een keurmerk? Ned.3, 21.55-22.30u.

Andrew Marr’s the making of modern Britain: The Great War. Documentaire serie over Engeland tijdens de eerste helft van de vorige eeuw. De Eerste Wereldoorlog veranderde het leven van veel Britten. Niet alleen verloren miljoenen soldaten het leven, ook de thuisblijvers hadden te lijden. Een bezoek aan de loopgraven in Vlaanderen toont de gruwelijke consequenties van de ‘Great War’. BBC2, 22.00-23.00u.

kunst

Opium op tv. Met cabaretier Theo Maassen, acteur John Buijsman en actrice Anna Drijver. Ned.3, 21.30-22.00u.

amusement

Spooks. Tweede aflevering van een nieuwe serie avonturen met de Britse contraspionagedienst MI5. Door een explosie bij een gasbedrijf raken de Britse energievoorraden uitgeput. Groot-Brittannië is gedwongen Tazbekstan om hulp te vragen. BBC 1, 22.00-23.00u.

Sous les vents de Neptune. Laatste deel van tweedelige misdaadfilm. Commissaris Adamsberg onderzoekt moord op vrouw die is gedood met een drietand. Dertig jaar geleden zocht hij een seriemoordenaar die zijn slachtoffers ook zo doodde. Nederlands ondertiteld. TV5, 23.52-01.19u.