Vertrouwensbreuk na conflict bij joods blad

Een groep van vijf joodse journalisten heeft gisteren het vertrouwen opgezegd in het bestuur van het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW). Frits Barend, Salomon Bouman, Bernard Hammelburg, Hans Knoop en Max van Weezel bemiddelden in een conflict tussen de ontslagen hoofdredacteur Paul Damen en het bestuur van het NIW.

Zij vinden dat het NIW-bestuur „onvoldoende redenen” had om het jaarcontract van Damen niet te verlengen. „Het zijn redenen van puur administratieve aard”, zegt Knoop. „Damen heeft met een minimaal budget en een kleine redactie een zeer lezenswaardig blad gemaakt. Hij boekte grote vooruitgang binnen een jaar.”

Ook is het vijftal bezorgd over de onafhankelijkheid waarmee de redactie van het oudste opinieweekblad van Nederland haar werk kan doen. Na het ontslag van Damen plaatste de redactie vijftig ingezonden brieven die een reactie waren op een column van Damen over zijn gedwongen vertrek. Volgens Knoop verbood het bestuur dat er meer reacties zouden worden geplaatst.

Jules van Hessen, voorzitter van het NIW-bestuur, vindt het vervelend dat een „club gerenommeerde journalisten” zulke zware conclusies trekt. „Het is volkomen onzinnig dat de redactionele onafhankelijkheid in het geding zou zijn net zoals het verwijt dat het blad gegijzeld is door een rechts bestuur”, zegt hij. Over de redenen waarom het contract met de hoofdredacteur niet werd verlengd, wil Van Hessen weinig kwijt. „Damen heeft het blad verbeterd, maar een hoofdredacteur heeft meer taken.” Inmiddels is een interim-hoofdredacteur, Esther Voet, aangesteld.