Verdachte terreur opgepakt in AZC Dronten

De politie Flevoland heeft in de nacht van zaterdag op zondag een Somaliër aangehouden die in de Verenigde Staten wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat de 43-jarige man op verzoek van de Amerikaanse justitie is opgepakt in het asielzoekerscentrum in Dronten. De VS hebben om uitlevering gevraagd.

Een woordvoerder van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zegt dat de dienst ook een rol heeft gespeeld bij de aanhouding van man. „Wij hebben een ambtsbericht over hem uitgebracht op basis waarvan hij is aangehouden”, aldus een woordvoerder.

De VS verdenken de Somaliër van ondersteuning van de internationale jihad, de ‘heilige oorlog’. De man zou voor terroristen de aankoop van wapens hebben gefinancierd en anderen hebben geholpen naar Somalië te reizen voor de jihad. Zij zouden zijn getraind in een kamp van Al-Shabaab, een jihadistische militie in Somalië. Eén van hen pleegde in oktober 2008 een zelfmoordaanslag.

De Somaliër is gisteren door de rechter-commissaris in Rotterdam voor zestig dagen vastgezet in afwachting van de uitleveringsprocedure. Nederland heeft daartoe een verdrag met de VS. De Somaliër woonde in Minneapolis in de VS en is vermoedelijk sinds december 2008 in Nederland.

Volgens het Openbaar Ministerie houdt de aanhouding van de Somaliër geen verband met de aanhouding in Kenia, deze zomer, van vier 21-jarige terreurverdachten uit Den Haag. Deze vier mannen werden in augustus aangehouden, volgens het OM in de buurt van de grens met Somalië. Ze zouden op weg zijn geweest naar een trainingskamp van Al-Shabaab in Somalië. De vier zijn al enige tijd op vrije voeten maar ze nog steeds verdachte. Eén van hen, Driss D., zei in een interview met deze krant dat ze op vakantie waren.

In 2005 werd hij samen met drie vrienden Azerbajdzjan uitgezet. Enkele visa waren verlopen. De ouders van een van Driss’ reisgenoten lieten toen weten te vrezen dat hun zoon en zijn vrienden zich zouden zich hebben willen aansluiten bij de heilige oorlog tegen ongelovigen.