Twee Korea's in gevecht op zee

Marineschepen van Noord- en Zuid-Korea zijn gisteren bij de westkust van het schiereiland slaags geraakt. Een Noord-Koreaans schip zou volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap „gehuld in vlammen” naar zijn thuisbasis zijn teruggekeerd. Bij het incident, het eerste in zeven jaar, vielen geen gewonden. Volgens Zuid-Korea was een Noord-Koreaans patrouilleschip in de Gele Zee zijn territoriale wateren binnengedrongen. Pyongyang ontkent dit en eist excuses van Zuid-Korea voor deze „gewapende provocatie”. Het incident – een schotenwisseling van twee minuten – komt een week voordat de Amerikaanse president Barack Obama Zuid-Korea bezoekt. Volgens analisten probeert het stalinistische regime in Pyongyang met provocaties zijn onderhandelingspositie tegenover de VS te versterken. De VS willen voor het einde van het jaar met Noord-Korea praten over de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland. (Reuters, BBC)