Twee jongens met weinig hoop

Puisque nous sommes nés. Regie: Jean-Pierre Duret en Andrea Santana.In: Rialto, Amsterdam.***

Puisque nous sommes nés (‘Omdat we geboren zijn’) kent geen dramatische spanningsboog. Dat zou onwaarachtig zijn, want deze documentaire over de allerarmsten van Brazilië gaat juist over levens zonder perspectief. Jean-Pierre Duret en Andrea Santana volgen twee jongens: Cocada (15) en Nego (13). Ze groeien op zonder vader, in een gezin van tien kinderen. Om te eten moeten ze klusjes doen, onder meer bij het benzinestation waar ze dag en nacht rondhangen. Ze dromen ervan vrachtwagenchauffeur te worden, maar veel hoop daarop hebben ze niet. Beiden denken soms hardop na over zelfmoord. „Ik wil verdwijnen van de wereld”, zegt een van hen. Bestaat er iets verschrikkelijkers dan een kind dat liever dood zou zijn? Duret en Santana registreren, zonder verdere ophef. Dat is erg genoeg.

    • Peter de Bruijn