TomTom carkit is te duur om te laten slingeren

Gadget***

TomTom iPhone carkit

Lang geleden kondigde TomTom aan dat het navigatiesoftware voor de Apple iPhone ging verkopen. Nu is eindelijk ook de carkit beschikbaar die bij deze software hoort. Het is een lader met een betere gps-ontvanger dan die van de iPhone zelf. De carkit is alleen daarom al nuttig: op eigen kracht maakt de iPhone namelijk nog te veel fouten als je in de auto probeert te navigeren. De software geeft dan aan dat de gps-ontvangst te zwak is. Met de carkit blijken die klachten verleden tijd. Dankzij de audio-uitgang (stereo-jack) van de carkit kun je iPod luisteren, telefoneren en navigeren tegelijk. Alleen breekt de TomTom software af als je al rijdende gebeld wordt. Na het gesprek moet de applicatie opnieuw starten; onhandig. Dat valt wel te omzeilen als je je iPhone jailbreakt (kraakt) en wat trucs uithaalt.

Maar dan het belangrijkste bezwaar: de carkit is prijzig. Honderd euro voor een lader, een zuignap en wat plastic. Te veel geld om in je auto te laten slingeren. En dan moet je ook nog 70 euro aftikken voor de Benelux-kaart, en 100 euro voor West-Europa. Voor dat bedrag koop je ook een uitstekend los navigatieapparaat, dat blijft werken als je gebeld wordt.

Marc Hijink

Meer over de TomTom-carkit op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink