Terreurverdachte in AZC opgepakt

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een Somaliër aangehouden die in de Verenigde Staten wordt verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Het OM maakte gisteren bekend dat de 43-jarige man op verzoek van de Amerikaanse justitie is opgepakt in het asielzoekerscentrum in Dronten. De VS hebben om uitlevering gevraagd.

De VS verdenken de Somaliër van ondersteuning van internationale jihad. De man zou voor terroristen de aankoop van wapens hebben gefinancierd en anderen hebben geholpen naar Somalië te reizen voor de jihad. Deze mensen zouden zijn opgeleid in een trainingskamp van Al-Shabaab. Eén van hen pleegde in oktober 2008 een zelfmoordaanslag.

De Somaliër is gisteren door de rechter-commissaris in Rotterdam voor zestig dagen vastgezet in afwachting van de uitleveringsprocedure. Nederland heeft daartoe een verdrag met de VS. Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM meldt dat de rechtbank in Rotterdam uitspraak zal doen over de uitlevering, maar dat de minister van Justitie formeel beslist. Dat houdt in dat de minister kan besluiten om niet uit te leveren, terwijl de rechtbank geen bezwaren heeft. Hij kan ook extra voorwaarden aan de uitlevering stellen, bijvoorbeeld dat de verdachte geen doodstraf krijgt. Het OM meldt dat doodstraf nu niet aan de orde is.

De Somaliër woonde in Minneapolis in de VS en is vermoedelijk sinds december 2008 in Nederland. Over hoe de man in de asielprocedure kon worden opgenomen, wilde het ministerie van Justitie nog niets zeggen.

In 2007 werd de Nederlandse terreurverdachte Wesam al D., kapper in Amersfoort, uitgeleverd aan de VS voor betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak. Wesam al D. kreeg 25 jaar celstraf, die hij in Nederland mag uitzitten. (NRC)