TenneT neemt Duits elektriciteitsnet over

De Nederlandse netbeheerder TenneT koopt voor 885 miljoen euro het hoogspanningsnet van energiebedrijf E.ON in Duitsland. Hiermee ontstaat de eerste grensoverschrijdende netbeheerder in Europa. De overname wordt gesteund door de Nederlandse Staat, die volledig eigenaar is van TenneT.

De overname moet in op termijn tot lagere stroomprijzen leiden, zegt directeur Mel Kroon van TenneT. In Duitsland zijn de stroomprijzen van oudsher lager dan in Nederland doordat daar veel centrales op goedkope kolen draaien. Nederland telt veel gascentrales. Door de integratie van de hoogspanningsnetten zullen de prijzen op beide markten naar elkaar toe groeien, aldus Kroon.

Voor grootverbruikers in Nederland, zoals staalbedrijf Corus en chemieconcern AkzoNobel, gaan de stroomkosten naar verwachting omlaag. Hun concurrentiepositie verbetert daardoor. „De stap die we nu zetten komt voort uit industriebeleid”, vertelt Kroon.

Eerder dit jaar ontstond in Nederland veel commotie omdat buitenlandse energiebedrijven hier overnames deden. Essent en Nuon kwamen in handen van respectievelijk het Duitse RWE en het Zweedse Vattenfall. Er was kritiek dat Nederland zijn energievoorziening uit handen gaf. Nu kiest een Nederlands bedrijf de omgekeerde weg en koopt het infrastructuur in het buitenland.

Nederland wil langzaam uitgroeien tot energieknooppunt van Noordwest-Europa. Vanuit Economische Zaken wordt aan dit scenario gewerkt. Bij Bergermeer, bij Alkmaar, komt de grootste gasopslag van Europa. Twee jaar geleden nam Gasunie, ook volledig in handen van de Staat, een groot gasnet over in het noorden van Duitsland.

Lees een interview met directeur Mel Kroon van TenneT via nrc.next./links

    • Marcel aan de Brugh